΄Ανοδος για τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πτωτικά η Αθήνα

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση μετά τη χθεσινή απίστευτη ανοδική αντίδραση του Dow Jones κατά 4,53% και τα μέτρα που έλαβαν αυτή την εβδομάδα αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην ανάπτυξη άρχισαν να επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο βασικός ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,6% λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Λόγω του κοροναϊού, η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει όλα τα σχολεία και η Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες θα προστατεύσουν την παγκόσμια οικονομία.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, ακολουθώντας το παράδειγμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και των κεντρικών τραπεζών Καναδά και Αυστραλίας στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Οι μετοχές στο Λονδίνο, ωστόσο, σημείωσαν άνοδο μόλις 0,06% καθώς ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας πριν λάβει κάποια απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε μουδιασμένα και στις 11.00 παρουσίαζε πτώση 0,25% στις 768 μονάδες.