Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενισχύονται οι κανόνες για τα τραπεζικά κεφάλαια και οι επανεκδόσεις ομολόγων που ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα συνεχίσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων της στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο για τη νομισματική πολιτική της, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα η προεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε με την ευκαιρία ενός φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Στο εγγύς μέλλον, είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα πως τα επιτόκια έχουν φθάσει στο υψηλό σημείο τους», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

*********

Σε καταρχήν συμφωνία για την ενίσχυση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο να αποτραπεί η επανάληψη των προγραμμάτων διάσωσης που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους κατά την οικονομική κρίση του 2008.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των πολυαναμενόμενων παγκόσμιων προτύπων, γνωστών ως «Βασιλεία ΙΙΙ», ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων που άπτονται των cryptoassets και των κινδύνων βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το περίπλοκο και αμφιλεγόμενο σύνολο πολιτικών για να στηρίξουν την οικονομική ισχύ των τραπεζών αφού η ανάληψη υπερβολικού κινδύνου έπληξε την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, καθώς οι αναμνήσεις της πιστωτικής κρίσης ξεθωριάζουν, η Ευρώπη προσπάθησε να αποδυναμώσει την εκδοχή των κανόνων της, φοβούμενη ότι θα πνίξει τη ροή χρημάτων προς εταιρείες που εξαρτώνται περισσότερο από δάνεια παρά στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη και το κοινοβούλιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως είναι ένα σημαντικό ορόσημο, πέντε χρόνια αφότου οι ρυθμιστικές αρχές συγκεντρώθηκαν στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας και συμφώνησαν για το ευρύ σύνολο κανόνων κεφαλαίου.

Η καρδιά της προσπάθειας οριστικοποίησης της «Βασιλείας III» είναι το λεγόμενο «ελάχιστο κεφάλαιο» (output floor), το οποίο περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους υπολογισμούς για να ποσοτικοποιήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Οι ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν ότι οι τράπεζες μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το σύστημα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το ποσό του κεφαλαίου που μπορούν να καταβάλλουν στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

*********

Με τέσσερις νέες δημοπρασίες επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ετοιμάζεται να διατηρήσει ανοιχτή την επικοινωνία με τις αγορές, δίνοντας τις σχετικές «ανάσες» στη δευτερογενή. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν νώ είναι θέμα χρόνου η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά με την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ, ώστε να χτιστεί το νέο αφήγημα θετικών εκπλήξεων για τις αγορές.

Μέχρι σήμερα, το ελληνικό δημόσιο, μέσω των προγραμματισμένων εκδόσεων ομολόγων αλλά και των τριών δημοπρασιών ομολόγων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, έχει βάλει στο ταμείο 6,9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας επί της ουσίας το πρόγραμμα δανεισμού που είχε ανακοινώσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο ΟΔΔΗΧ και οτιδήποτε αντλείται εφεξής σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μεγιστοποιεί τα περιθώρια «επιθετικής» διαχείρισης του δημόσιου χρέους.