Ακρίβεια και φυσικές καταστροφές “τρώνε” τα έσοδα, σήμα για αυστηρή νομισματική πολιτική από τη Λαγκάρντ και τα διθυραμβικά σχόλια των New York Times για την Ελλάδα

Μακράν καλύτερα από όσο είχε σχεδιαστεί στα τέλη του 2022, εξελίσσεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός, με τα δημόσια έσοδα από φόρους κατά τον μήνα Αύγουστο να υπερβαίνουν κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις προβλέψεις, ενώ συνολικά στο οκτάμηνο η υπέρβαση φτάνει στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημαντική ώθηση στην αγορά και στα φορολογικά έσοδα φαίνεται πως δίνει και τον Αύγουστο ο Τουρισμός.

Ειδικότερα, τον «τουριστικό» μήνα Αύγουστο 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,970 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 599 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6,541 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 735 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω της ακρίβειας και της μείωσης της κατανάλωσης, το Δημόσιο χάνει έσοδα από Ειδικούς φόρους κατανάλωσης που τα είχε προϋπολογίσει (πχ 115 εκατ. ευρώ από τα καύσιμα και το ρεύμα). Τα όποια «υπερέσοδα» απορροφώνται και από τις έκτακτες ανάγκες πληρωμών που ανέκυψαν μετά το καλοκαίρι λόγω των φυσικών καταστροφών -και για τα οποία ψηφίστηκε και συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου να δαπανηθούν σε πληρωμές για αποζημιώσεις, ή άλλα μέτρα ενίσχυσης που ψηφίστηκαν ήδη ως το τέλος του χρόνου.

*********

Το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις – ακόμη και αν η οικονομία δυσκολεύεται. Αυτό επανέλαβε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα οριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί» είπε η κ. Λαγκάρντ.
«Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως», δήλωσε από τις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4% αυτόν τον μήνα – ένα επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι θα είναι το αποκορύφωμα, σε μια νομισματική σύσφιξη που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο για την εξάλειψη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Christine Lagarde, η δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, στάσιμη το α’ εξάμηνο του 2023 και οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν περαιτέρω εξασθένηση το τρίτο τρίμηνο. Η χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές και ο αντίκτυπος των αυστηρών συνθηκών χρηματοδότησης περιορίζουν την ανάπτυξη ενώ ο τομέας των υπηρεσιών, που ήταν ανθεκτικός μέχρι πρόσφατα, τώρα αποδυναμώνεται.

*********

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια για την οικονομία της Ελλάδας σε νέο άρθρο των New York Times, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως η χώρα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, με επενδυτές και τουρίστες να συρρέουν, τη στιγμή που οι μνήμες των μέτρων λιτότητας είναι ακόμα νωπές.

Όπως σημειώνεται, φορτωμένη με χρέος που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα σχεδόν διέλυσε την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν αναβαθμίσει την εκτίμησή τους για το ελληνικό χρέος και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές.Η οικονομία αναπτύσσεται σε διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 11%, είναι η χαμηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία.

Οι τουρίστες επέστρεψαν σωρηδόν, πυροδοτώντας τον κατασκευαστικό παροξυσμό και νέες θέσεις εργασίας.

Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer κάνουν επενδύσεις. Και οι τράπεζες που σχεδόν κατέρρευσαν, είναι και πάλι ασφαλείς για τις επιχειρήσεις και δανείζουν ξανά, προς όφελος της ευρύτερης οικονομίας.

Ωστόσο, το αμερικανικό μέσο τονίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους.