Ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερισμάτων, νέες αυξήσεις στα ενοίκια καταστημάτων και γραφείων και ο κίνδυνος για νέο πληθωριστικό κύμα

Αισιοδοξία στις ελληνικές τράπεζες ότι θα πάρουν την έγκριση για να διανείμουν μερίσματα από τη χρήση του 2023 δημιουργεί η ανακοίνωση του επόπτη SSM για τα αποτελέσματα της άσκησης SREP.

Όπως εξηγούν πηγές, μειώθηκαν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον Πυλώνα 2, γεγονός που σημαίνει ότι «χαλαρώνουν» οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, το γεγονός συνδέεται με την «άτυπη έγκριση» του επόπτη στο αίτημα του κλάδου να προχωρήσει σε διανομή μερισμάτων από τα κέρδη της 2023.

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα και έτσι κρίνεται πως μπορούν να προχωρήσουν στη διανομή κερδών προς τους μετόχους. Εναλλακτικά, μπορούν να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες όπως επαναγορές τίτλων (Buy Back), κάτι που θέλουν και οι μέτοχοι.

Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ εξακολούθησε να είναι εύρωστος και ανθεκτικός το 2023, γνωστοποιεί ο SSM στην ανακοίνωσή του. Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διατήρησαν εύρωστες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η κερδοφορία των τραπεζών επανήλθε σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται σε εξωτερικές διαταραχές, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ του 2023.

******

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων καθώς και των μισθωμάτων το α’ εξάμηνο του 2023. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές και τα μισθώματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Η αγορά γραφείων συνεχίζει τη θετική της τάση, με τον ανταγωνισμό να ωθεί τα ενοίκια προς τα πάνω για χώρους πρώτης κατηγορίας.

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2023 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,8% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,8% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υποχώρησαν κατά 0,4% στη Θεσσαλονίκη και αυξήθηκαν κατά 4,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022

******

Το ελεύθερο εμπόριο κινδυνεύει και μαζί αυξάνονται οι φόβοι για για νέο πληθωριστικό κύμα. Οι πολυάριθμες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα τις αποφάσεις ναυτιλιακών και πετρελαϊκών εταιρειών προς εύρεση ασφαλέστερων διαδρομών.

Η νέα, σοβαρή διαταραχή που πλήττει τις αλυσίδες εφοδιασμού απειλεί να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου αλλά και ευρύτερα τον πληθωρισμό, τραβώντας «το χαλί κάτω από τα πόδια» των κεντρικών τραπεζών που με αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων έχουν επιχειρήσει να τιθασεύσουν το ισχυρότερο πληθωριστικό κύμα των τελευταίων δεκαετιών, ρισκάροντας παράλληλα να βυθίσουν τις οικονομίες πολλών δυτικών χωρών σε ύφεση.

Η Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ αποτελούν μια κομβικής σημασίας αρτηρία για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων που συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και πλέον δεκάδες πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια από την Ασία προς την Ευρώπη στο εξής και μέχρι νεωτέρας θα πραγματοποιούν ένα δύσκολο και δαπανηρό ταξίδι γύρω από την αφρικανική ήπειρο, ασκώντας νέες πιέσεις στο κόστος των προϊότων που φτάνουν στη γηραιά ήπειρο.

Η Ευρώπη είναι η πιο εκτεθειμένη περιοχή στη διαταραχή των ροών μέσω της διώρυγας του Σουέζ, και εάν η διαδρομή των εμπορικών πλοίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας παγιωθεί το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών θα εκτοξευτεί, κάτι που θα αποτυπωθεί σύντομα στις τιμές καταναλωτή.