Απάντηση και από τη Γερμανία στον Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν έχει κάνει κάποιο βήμα για την ένταξή της στην Ε.Ε.»

«H Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι κατανοεί το υπόβαθρο της ερώτησης, αλλά επεσήμανε ότι η είδηση (σ.σ.: σχετικά με τη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην Ε.Ε.) είχε μόλις γίνει γνωστή και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «συντάσσεται με την απάντηση» του εκπροσώπου του υπ. Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην Ε.Ε. το 1987 και το 1999 ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν επισήμως το 2005, αλλά μετά «τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον Ιούνιο του 2018 τη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP), αναφέρουν: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και γείτονας της Ε.Ε., με τον οποίο διατηρούμε πολύπλευρες σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο έχουμε ειδικό ενδιαφέρον για καλή σχέση με την Τουρκία. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίους και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνονται εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο, δεν επιθυμούμε ούτε να ανοίξουμε ούτε να κλείσουμε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η απελευθέρωση του καθεστώτος των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης είναι εφικτές μόνο όταν η Τουρκία πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».