ΑΠΘ: Στη διάθεση της Πολιτείας οι μηχανικοί για συνδρομή μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Την επιστημονική γνώση τους θέτουν στη διάθεση της Πολιτείας οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ μετά τις τελευταίες καταστροφές λόγω των πλημμυρών.

«Θέλουμε αφιλοκερδώς να βηθήσουμε με την επιστημονική γνώση και εμπειρία μας τους πολίτες που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Πρόσφατα στείλαμε επιστολή προς την πρυτανεία, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να μας χρησιμοποιήσουν. Να συνδράμουμε στην αποκατάσταση των καταστροφών» δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Νίκος Θεοδοσίου.

Σύμφωνα και με την πρόεδρο του τμήματος Κατερίνα Τσικαλουδάκη, το γραφείο του πρωθυπουργού απάντησε στην επιστολή των καθηγητών, ευχαριστώντας θερμά για την προσφορά τους.

Στην απαντητική επιστολή το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα επικοινωνήσουν μαζί τους. «Η ερευνητική και επιστημονική μας δραστηριότητα μας οδήγησε σε αυτήν την προσφορά» τόνισε η κυρία Τσικαλουδάκη, η οποία πρόσθεσε ότι ανάλογη δράση είχαν αναλάβει και μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, λόγω της πείρας τους σε θέματα φυσικών καταστροφών.

Όσον αφορά τις εικόνες που άφησε πίσω της η θεομηνία, ο κ. Θεοδοσίου τονίζει: «Είναι αδιανόητα, εξωπραγματικά αυτά που βλέπουμε και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτά που θα έρθουν». Παράλληλα, επισημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουμε στα χέρια μας. Ως παράδειγμα φέρνει την ειδοποίηση από το 112, για την οποία εκτιμά ότι παρέχει μεν βοήθεια στους πολίτες, ωστόσο πρέπει να εξελιχθεί και οι ίδιοι οι πολίτες να συνεργαστούν. «Χρειάζεται προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ο καθηγητής εξηγεί: «Ένα μεγάλο μέρος των ζημιών οφείλεται στην αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, τον “Daniel”. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε και τον “Elias” δεν φθάνουν τα όσα γνωρίζουμε… Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια στη Θεσσαλία είχαμε τον “Ιανό”, τον “Daniel” και τώρα τον “Elias”. Στον Βόλο μέσα σε τόσο μικρό διάστημα έπεσαν πάνω από 1.000 χιλιοστά βροχής. Αντιθέτως, σε μια νοητή ευθεία η Θεσσαλονίκη που δεν απέχει τόσο πολύ είχε μόλις 9 χιλιοστά. Ήταν ο πιο ξηρός Σεπτέμβριος εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Αυτό ξεπερνά κάθε αντίληψη που είχαμε ως τώρα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής, ο τρόπος αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν μπορεί πλέον να είναι μονοδιάστατος. «Η πάγια θέση “φτιάχνουμε έργα, φράγματα, αναχώματα και ό,τι άλλο” δεν αρκεί. Πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετικούς τρόπους εμπλέκοντας και την κοινωνία» επισημαίνει και αναφέρει ότι οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής περιμένουν την απάντηση της Πολιτείας για να ενεργοποιηθούν και να συνδράμουν.