Αποφυλακίστηκε ο Οσκαρ Πιστόριους – Υπό αυστηρή επίβλεψη έως το 2029

Ο πρώην παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους αποφυλακίστηκε υπό όρους μετά από 11 χρόνια σε φυλακή της Νότιας Αφρικής για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο 37χρονος είχε πυροβολήσει την Στέενκαμπ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, ισχυριζόμενος πως την πέρασε για ληστή.

Ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί από νοτιοαφρικανικό δικαστήριο το 2016 σε κάθειρξη 13 χρόνων για τη δολοφονία της.

Μέχρι την ολοκλήρωση έκτισης της ποινής του, ο ίδιος θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση.

Η αντίδραση της μητέρας

«Γνωρίζαμε πάντα ότι η αναστολή είναι μέρος του νομικού συστήματος της Νότιας Αφρικής και πάντα λέγαμε ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται» δήλωσε η μητέρα της Στέενκαμπ, Τζουν, σε ανακοίνωσή της.

«Η αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους με αναστολή, υπό ορισμένους όρους, επιβεβαίωσε την πίστη του Μπάρι και τη δική μου πίστη στο νοτιοαφρικανικό σύστημα δικαιοσύνης», δήλωσε αναφερόμενη στον εκλιπόντα σύζυγό της.

«Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν, οι οποίοι περιλαμβάνουν μαθήματα διαχείρισης θυμού και προγράμματα για την έμφυλη βία, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η βία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» τόνισε.

«Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα;» διερωτήθηκε. «Έχει τιμωρηθεί επαρκώς ο Όσκαρ; Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν μπορεί να επιστρέψει, και κανένας χρόνος έκτισης ποινής δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης» κατέληξε η ίδια.

Υπό στενή επίβλεψη έως το 2029

Σύμφωνα με το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών (DCS) της Νότιας Αφρικής, ο Πιστόριους θα ολοκληρώσει το υπόλοιπο της ποινής του στο κοινοτικό σύστημα διορθώσεων της χώρας.

Θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του DCS και θα υπόκειται σε όρους αποφυλάκισης μέχρι τη λήξη της ποινής του τον Δεκέμβριο του 2029.

Θα υπάρχει ένας υπάλληλος παρακολούθησης, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται όταν ο Πιστόριους αναζητά ευκαιρίες εργασίας ή μετακομίζει σπίτι.

Ως μέρος των προϋποθέσεων, ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει προγράμματα για τη βία με βάση το φύλο και να συνεχίσει θεραπευτικές συνεδρίες για τη διαχείριση του θυμού, δήλωσε ένας δικηγόρος της οικογένειας Στέενκαμπ λίγο μετά την απόφαση αποφυλάκισής του με όρους.