Αρχίζει σήμερα Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό

Αρχίζει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, με βασικούς κατηγορουμένους 25 άτομα -μεταξύ αυτών και η μητέρα του παιδιού-, τα οποία δικάζονται για σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

Στην υπόθεση, πλην του Ηλία Μίχου και της μητέρας του παιδιού, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Αρχές, φέρουν την ποινική ευθύνη για το μαρτύριο της ανήλικης, σημαντικός ρόλος αποδίδεται και στον αποκαλούμενο «Μιχάλη» που ως τρίτος μαστροπός φέρεται ότι προωθούσε το κοριτσάκι μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Η δίκη θα αρχίσει σε αίθουσα του ΜΟΔ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου που παραχωρήθηκε, για τρεις ημέρες την εβδομάδα, με μέριμνα του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είναι πολυπρόσωπη και απαιτείται μεγάλος χώρος για να μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.

Η έναρξη της δημόσιας διαδικασίας για όσα βίωσε η 12χρονη βρίσκει τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων, όπως ο 54χρονος Μίχος και η 37χρονη μητέρα του παιδιού, με συμπληρωμένο το 12μηνο προσωρινής κράτησης και με τον χρόνο για τη συμπλήρωση του 18μηνου να συμπληρώνεται τον Απρίλιο.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Μίχου και της μητέρας της 12χρονης είναι βαρύτατο. Ο Μίχος είναι αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες για πράξεις σεξουαλικής βίας, διακεκριμένης μαστροπείας σε βάρος ανηλίκου και προμήθειας κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας κατά ανηλίκου έχει και η μητέρα της 12χρονης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα δικαστεί και για την επιπλέον κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου, προμήθεια και κατοχή μέσω πληροφοριακών συστημάτων, όπου η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου, καθώς φέρεται να έστειλε γυμνές φωτογραφίες του παιδιού της σε δύο άντρες αντί αμοιβής. Η δεύτερη κατηγορία, αν και δεν είχε ζητηθεί από τον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη που υπέβαλε πρόταση παραπομπής, αποδόθηκε στη μητέρα από τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που έκριναν την υπόθεση και εξέδωσαν βούλευμα.

Στο εδώλιο θα βρεθούν 23 άντρες που θα δικαστούν σαν «πελάτες». Οι 18 από αυτούς πλήρωσαν και προέβησαν σε γενετήσιες πράξεις με το κοριτσάκι, ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν προχώρησαν γιατί έφυγε το θύμα από το «ραντεβού» είτε είχαν στην κατοχή τους πορνογραφικό υλικό της ανήλικης. Αναφερόμενος ο κ. Νούλης σε όσους από αυτούς ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν πως επρόκειτο περί ανήλικης σημειώνει: «Το νεαρότερον της ηλικίας της ουδόλως τους πτόησε ή τους αποθάρρυνε από την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας τους με ένα κορίτσι του δημοτικού σχολείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά βασικού κατηγορούμενου ενδέχεται να ζητηθεί η εξέταση της ανήλικης στο δικαστήριο, κάτι στο οποίο δεν αναμένεται να συναινέσει η Υποστήριξη της Κατηγορίας η οποία θα ζητήσει να αναγνωστούν οι καταθέσεις που έχει δώσει το κορίτσι στις Αρχές. Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα δώσει την έγκρισή του, ώστε η ανήλικη να βρεθεί , ασφαλώς με κλειστές τις πόρτες, ενώπιον του ή αν θα αποφανθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι οδυνηρή για το παιδί και δεν θα δώσει έγκριση σε αυτοπρόσωπη παρουσία του θύματος, ώστε να μη διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο επαναθυματοποίησης.

Στις σχεδόν 300 σελίδες του βουλεύματος οι δικαστές του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου περιγράφουν πως εκτυλίχθηκε η φρίκη για το κορίτσι, που πήγαινε στο μαγαζί του βασικού κατηγορούμενου, καθώς η μητέρα της καθάριζε την επιχείρηση. Οι δικαστές αναφέρονται στον Απρίλιο του 2022 οπότε ο Ηλίας Μίχος «οδήγησε την ανήλικη στην αποθήκη του καταστήματός του με την πρόφαση να καθαρίσει και, αφού της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα με την επίδειξη όπλου και μαχαιριών που κατείχε, καθώς και με την απειλή ότι, αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς του πράξεις, θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της ή θα διαδώσει ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά, κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της».

Σύμφωνα με το βούλευμα, το παιδί οδηγούνταν μέσα σε αυτοκίνητα σε απόμερα σημεία, κοντά σε σταθμούς μετρό ή και σε δωμάτια οίκων ανοχής για να ικανοποιηθούν οι «πελάτες» που συνήθως πλήρωναν 50 ευρώ.

Για τη μητέρα της 12χρονης σημειώνεται: «Εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία, υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία αυτής, προτρέποντας και εξαναγκάζοντάς την, αλλά και δημιουργώντας, με πράξεις και παραλείψεις της, τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις για τη συνέχιση της εν λόγω κατάστασης, ήτοι με το να την προτρέπει ευθέως, αλλά και να της ζητά συνεχώς και επιτακτικά να ανευρίσκει χρήματα για την καθημερινή διαβίωσή της και της οικογένειάς της, χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους και με το να της επιτρέπει να απουσιάζει μεγάλα χρονικά διαστήματα από την οικία τους, παρά το νεαρόν της ηλικίας της».

Όσον αφορά τον «Μιχάλη», στη δικογραφία αναφέρεται ότι προωθούσε το κινητό της 12χρονης σε μέλη συγκεκριμένου chat για να συναντήσουν το παιδί: «Ο εν λόγω κατηγορούμενος φρόντιζε να ενημερώνει τους υποψήφιους “πελάτες” να διευκρινίζουν στην ανήλικη, όταν πήγαιναν στα ραντεβού, πως ήταν “από τον Μιχάλη”, ώστε να λαμβάνει μέρος του ποσού ως αμοιβή για τη “μεσιτεία”».