Αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους – Με ποιους θα συναντηθεί ο Κ. Μητσοτάκης

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κατά τις οποίες αναμένεται να κριθεί η προσχώρηση ή όχι της Σουδηίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στη σύνοδο θα αποτελέσει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- και ευκαιρία για σημαντικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον Ππρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επιπλέον, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτές οι συναντήσεις δίνουν τη δυνατότητα για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Σήμερα Τρίτη το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στην πρώτη τους επαφή μετά τη σοβαρή κρίση που προκάλεσε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου.

Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα τεθούν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των αποφάσεων της Μαδρίτης για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αύξηση των πόρων που διατίθενται από τους Συμμάχους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους, αλλά και η μορφή που θα λάβει η συνέχιση της βοήθειας και ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Σήμερα, στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, με τη συμμετοχή της Σουηδίας, αναμένεται να συζητηθούν η μακροπρόθεσμη προσαρμογή της αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης, η αναθεώρηση Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων, η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το είδος της στήριξης που θα της παρασχεθεί, καθώς και η ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη, στη δεύτερη συνεδρίαση, θα συμμετάσχει για την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θα συμμετάσχουν, ακόμη, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταίροι Ασίας – Ειρηνικού, δηλαδή η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Ν. Κορέα, αλλά και η Σουηδία ως προσκεκλημένη.