Αρχαία Ολυμπία: Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας εν όψει των Αγώνων του Παρισιού

Ολοκληρώθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι (26/7-11/8).

Η τελετή -με παρουσιαστή τον Νίκο Αλιάγα- εμπνευσμένη από την αρχαιότητα, έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το παραδοσιακό τελετουργικό.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο. Αμέσως μετά η κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Πρωθιέρεια της τελετής αφής ήταν η ηθοποιός Μαίρη Μηνά.

Τη χορογραφία -Θρόισμα της Ιεράς σιωπής- έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και την εκτέλεσαν 35 ιέρειες και 15 κούροι.

Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Le Belem έχει καταπλεύσει στο Κατάκολο για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τον Πειραιά. Όπως εκτιμάται, το πλοίο μεταφέρει μέλη της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων για την τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Η Τελετή Αφής μεταδόθηκε από την ΕΡΤ-1 ύστερα από ειδική άδεια που ζητήθηκε και δόθηκε από την ΠΟΣΠΕΡΤ που συμμετέχει στην 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ.