“Βαρίδι” για την ελληνική οικονομία η ακρίβεια, πώς θα «πάρουν μπροστά» οι δημόσιες επενδύσεις και οι fund managers ποντάρουν στην Ευρώπη

Ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα στο μέτωπο της κατανάλωσης και της πορείας των καταναλωτικών δαπανών αποκαλύπτει η Wood σε νέα ανάλυσή της τα οποία, όπως προειδοποιεί, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη φέτος.

Όπως επισημαίνει, όλες οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η Ελλάδα παρουσιάζουν βελτιώσεις, αλλά ο ρυθμός αυτής της ομαλοποίησης παραμένει, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιορισμένος από ένα ακόμη εμφανές χάσμα μεταξύ αυτού που φαίνεται να είναι ένα success story υψηλών πραγματικών μισθών και χαμηλής ανεργίας, και της πραγματικότητας που αποκαλύπτει την περιορισμένη αγοραστική δύναμη και τις συνεχείς ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομίας, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας. “Αυτή η απόκλιση μεταξύ αυτού που “φαίνεται” και αυτού που “είναι” είναι η πιο έντονη στην Ελλάδα”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Wood Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τη ζώνη των χωρών Τσεχίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (CE4) αλλά και την Ευρωζώνη, όσον αφορά το πρότυπο ανάκαμψης των δαπανών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τα αναγκαία είδη, η ζήτηση έχει ανακάμψει και σε ορισμένες χώρες οι δαπάνες παρουσιάζουν δειλά σημάδια βελτίωσης.

Για το ΑΕΠ, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η προοπτική επί του παρόντος, καθώς διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις, οι οποίες είναι πιο δύσκολο να παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση, επισημαίνει η Wood. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η εκτίμησή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους υποβάθμισης λόγω της αργής ανάκαμψης της κατανάλωσης.

*****

Νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της δομής και της λειτουργίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο τα εθνικά και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Νίκος Παπαθανάσης το σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά περίπου 8-10 μήνες από την ψήφισή και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2026.

Να σημειωθεί ότι για το 2024 προβλέπεται συνολικά να δαπανηθούν μέσω του ΠΔΕ, συμπεριλαμβανομένου τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, πόροι συνολικού ύψους 12,167 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου αποσκοπούν στην επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή / και ευρωπαϊκούς πόρους και κατ΄ επέκταση στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων, στον καλύτερο προγραμματισμό των έργων, στην έγκαιρη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους και την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας. Σημειώνεται επίσης ότι για πρώτη φορά, συστήνεται μηχανισμός για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων, όπως επίσης και ξεχωριστός λογαριασμός χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

“Έχοντας ως πρόταγμα να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που εξασφαλίσαμε, προχωρούμε ακόμα πιο αποφασιστικά, με στόχο το νέο ΑΠΔΕ να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή, συμβάλλοντας στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η κρίση. Ταυτόχρονα, η επενδυτική διάσταση του ΑΠΔΕ δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλες και όλους τους συμπολίτες μας» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης

*****

Η πιο αισιόδοξη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021 είναι η στάση των επαγγελματιών επενδυτών στις αγορές, όπως αποτυπώθηκε στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Bank of America με τη συμμετοχή 245 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 642 δισ. δολαρίων.

Η δημοσκόπηση καταγράφει τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για τις μειώσεις επιτοκίων αλλά και την μεγάλη αισιοδοξία τους για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι 8 στους 10 fund managers περιμένουν μειώσεις επιτοκίων από τη Fed κατά το δεύτερο εξάμηνο και εκφράζουν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, με αποτέλεσμα οι θέσεις τους σε μετρητά να μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών (στο 4% του μέσου χαρτοφυλακίου) και οι τοποθετήσεις σε μετρητά να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, το θετικό κλίμα δεν έχει φτάσει ακόμα σε υπερβολικά επίπεδα που να σημαίνουν ότι κανείς θα πρέπει να πουλήσει, αλλά οι αγορές είναι ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού.

Το 61% των ερωτηθέντων προβλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τους επόμενους 12 μήνες, με το σχετικό ποσοστό να είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021 και αυξημένο από το 50% του περασμένου μήνα.

Το 78% των επαγγελματιών επενδυτών περιμένει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα κινηθούν ανοδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έναντι 52% που έδινε την ίδια απάντηση πριν από ένα μήνα.

Μάλιστα, το 83% περιμένει κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ορίζοντα ενός έτους (από 79% τον περασμένο μήνα).