Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι έξι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του γηροκομείου των Χανίων

Αποδέχτηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων την εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή έξι βασικών εμπλεκομένων στην υπόθεση της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά για μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις. Η εισαγγελική πρόταση ενέπλεκε επτά άτομα, ωστόσο το δικαστικό συμβούλιο εξαίρεσε τον πρώην γραμματέα της δομής.

Στους τέσσερις ήδη προσωρινά κρατούμενους, δηλαδή την ιδιοκτήτρια, τη συνιδιοκτήτρια και τους δύο γιατρούς της δομής, καθώς και τους δύο εργαζομένους, οι οποίοι μετά την απολογία τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες.

Στη δίκη θα εξεταστούν οι ανθρωποκτονίες ή και απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος 32 ηλικιωμένων, μέσα από πολλαπλές μορφές καθήλωσης -μηχανική, τεχνητή και χημική- τον υποσιτισμό και την ανυδρία, καθώς και την προσπάθεια μη διακομιδής σε νοσοκομείο. Το κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνει και την απασχόληση μη καταρτισμένου προσωπικού.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ουσιαστικά το κατηγορητήριο περιλαμβάνει την ανά περίπτωση της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

Το βούλευμα υπόκειται σε έφεση σε περίοδο 10 ημερών και στη συνέχεια, έπειτα από άλλες 10 ημέρες το αίτημα αναίρεσης.

Οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση αφορούν πλημμελήματα, κακουργήματα, παράνομες ιατρικές πράξεις, υφαρπαγές ανηλίκων, αρπαγές περιουσιακών στοιχείων, παράνομη τέλεση ιατρικών πράξεων.