Βασίλης Ψάλτης: Η Alpha Bank είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις

Xάρη στα γερά της θεμέλια, η τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, τόνισε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από πλευράς κινδύνου, όσο και από πλευράς κερδοφορίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η εξυγίανση του ισολογισμού και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της Τράπεζας, μεταφράζεται σε βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας για τον Όμιλο και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξη του 7%, ήδη από φέτος.

Η Τράπεζα βρίσκεται σε εξαιρετικά βελτιωμένη θέση, υπογράμμισε ο CEO του Ομίλου, κάνοντας σαφές, ωστόσο, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «συνεχίζουμε να εξετάζουμε προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό μας για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ό,τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι το χαρτοφυλάκιο Πελατών (back-book) της Τράπεζας παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Από τη μεριά του, ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε ότι η Τράπεζα συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη με εσωτερικά μέσα, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα πέτυχε ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου, επιτρέποντάς τη δημιουργία κεφαλαιακής βάσης, τόσο χάρη στα κέρδη της περιόδου, όσο και στις επακόλουθες ανακτήσεις DTA, υπεραντισταθμίζοντας έτσι την επαναλαμβανόμενη επίπτωση από την απόσβεση των DTC.

Κινηθήκαμε γρήγορα, προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €3,2 δισ., με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου να βρίσκεται στο 8%, σημειώνοντας μείωση κατά 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των Πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, δείχνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς ήρθε σε επαφή με τους Πελάτες της προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις. «Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης. Στόχος της Τράπεζας είναι ο δείκτης ΜΕΑ να πέσει κάτω από τα Ευρώ 3 δις., σημείωσε ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

Η Alpha Bank διατήρησε την ισχυρή δυναμική της και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, επιτυγχάνοντας σειρά ανθεκτικών αποτελεσμάτων

“ Η Alpha Bank διατήρησε την ισχυρή δυναμική της και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, επιτυγχάνοντας διατηρήσιμα θετικά αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν τη συνεχή πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, Project Tomorrow. Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, ο μετασχηματισμός της Τράπεζάς μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή, η ποιότητα των περιουσιακών μας στοιχείων βελτιώνεται, και, χάρη στις αποφασιστικές και έγκαιρες πρωτοβουλίες μας, η κερδοφορία μας ενισχύεται δήλωσε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα.

Κατά το Εννεάμηνο του έτους, επιτύχαμε κερδοφορία ύψους €335 εκατ., επίδοση που μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την κερδοφορία της Τράπεζας το 2022 σε 7%. Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 12% σε τριμηνιαία βάση, τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, καθώς εδραιώσαμε τη θέση μας ως ο βασικός χρηματοδότης των ελληνικών επιχειρήσεων, με το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας να διαμορφώνεται πλέον σε €30,7 δισ., επιτυγχάνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Η επιτυχής έκδοση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους €400 εκατ. που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία μας στις κεφαλαιαγορές και την ικανότητά μας να υλοποιούμε τη στρατηγική μας ακόμη και σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας. Με την έκδοση αυτή, βελτιώσαμε το χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας και αποδείξαμε την προσαρμοστικότητά μας, επιτυγχάνοντας ελκυστικό επιτόκιο σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για τις διεθνείς αγορές.

Καθώς η γεωπολιτική αστάθεια ρίχνει τη σκιά της στη μακροοικονομική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση να διαχειριστεί εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., απόδειξη της ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία.

Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι εξίσου θετικές και προσεγγίζουμε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας από μία θέση πραγματικής ισχύος. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. και η συνεχιζόμενη, αξιοσημείωτη εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα, προοιωνίζονται συνέχιση της επέκτασης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Μπορώ, συνεπώς, με ασφάλεια να επιβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών μας που παρουσιάσαμε προς την επενδυτική κοινότητα, με το στρατηγικό σχέδιο Project Tomorrow”.