Βρετανία: «Παράνομη» η μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, πλήγμα στην πολιτική Σούνακ για το Μεταναστευτικό

Σοβαρό πλήγμα όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αποτελεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Βρετανίας να κρίνει παράνομο το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον προηγούμενης δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας οι μετανάστες δεν μπορεί να στέλνονται στη Ρουάντα επειδή αυτή η τελευταία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα.

Το σχέδιο για τις αποστολές αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι το κεντρικό στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής του Σούνακ, καθώς προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, εν μέσω ανησυχιών μεταξύ μερικών ψηφοφόρων για τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που φτάνουν με μικρά σκάφη στις βρετανικές ακτές. Ο Σούνακ είχε υποσχεθεί να σταματήσει αυτές τις αφίξεις μεταναστών.

«Είδαμε τη σημερινή απόφαση και τώρα θα σκεφθούμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σούνακ, προσθέτοντας: «Αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, όμως περάσαμε τους τελευταίους μήνες καταρτίζοντας σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στο να σταματήσουμε τα σκάφη… Το ανώτατο δικαστήριο επιβεβαίωσε πως η αρχή της αποστολής παράνομων μεταναστών σε μια ασφαλή τρίτη χώρα για επεξεργασία των αιτήσεών τους είναι νόμιμη. Αυτό επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη άποψη της κυβέρνησης από την αρχή… Η παράνομη μετανάστευση καταστρέφει ζωές και κοστίζει στους Βρετανούς φορολογουμένους εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο. Πρέπει να το τελειώσουμε και θα το κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνουμε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 18:45 ώρα Ελλάδας.