Βρετανία: Παραίτηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντ. Ράαμπ έπειτα από καταγγελίες για εκφοβισμό

Παραιτήθηκε σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ έπειτα από έρευνα για καταγγελίες σε βάρος του περί εκφοβισμού.

Η απόφαση ελήφθη αφότου παρουσιάστηκαν στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ τα πορίσματα της επίσημης έκθεσης σχετικά με τη συμπεριφορά του τέως αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το BBC, η πεντάμηνη έρευνα διεξήχθη για το θέμα από τον ανώτερο δικηγόρο Άνταμ Τόλεϊ κατόπιν εντολής του Σούνακ λόγω καταγγελιών σε βάρος του Ράαμπ.

Ο ίδιος σε επιστολή του προς τον κ. Σουνάκ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί «εάν η έρευνα καταλήξει σε οποιοδήποτε εύρημα για εκφοβισμό οποιασδήποτε μορφής».

Ο Άνταμ Τόλεϊ διερευνούσε οκτώ καταγγελίες για εκφοβισμό, που αφορούσαν τις προηγούμενες περιόδους του Ράαμπ ως υπουργού Δικαιοσύνης και υπουργού Εξωτερικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς και την περίοδο που ήταν υπουργός Brexit υπό την Τερέζα Μέι.

Ο κ. Σουνάκ δέχθηκε πιέσεις να εξηγήσει τι γνώριζε για τις καταγγελίες πριν επαναδιορίσει τον Ράαμπ ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ντόμινικ Ράαμπ είχε διοριστεί από τον Ρίσι Σούνακ μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Οκτώβριο και ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία των Συντηρητικών πέρυσι.