Γάζα: Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά τον βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιούνες

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού διακομίστηκαν εκεί μετά τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις το Σάββατο της πόλης Χαν Γιούνες, όπως ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Δεκάδες ασθενείς, μεταξύ τους παιδιά και έφηβοι, έλαβαν φροντίδα «για σοβαρά εγκαύματα» στο νοσοκομείο Νάσερ, όπως επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση αργά χθες Κυριακή, επικαλούμενη το προσωπικό της στο νοσοκομείο.

Η πόλη Χαν Γιούνες βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο από το νοσοκομείο, πρόσθεσαν οι MSF, σημειώνοντας ότι συνολικά 122 ασθενείς διακομίστηκαν στο Νάσερ μετά το ισραηλινό πλήγμα και τονίζοντας: «Το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες».

Έως χθες το μεσημέρι το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 50 άνθρωποι είχαν πεθάνει.

Το Ισραήλ ζητεί εδώ και εβδομάδες από τους Παλαιστίνιους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να μετακινηθούν προς τον Νότο, λέγοντας ότι θα είναι πιο ασφαλείς εκεί. Όμως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα σύντομα θα επεκταθούν και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο χθες περίπου 20.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν πιο νότια. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ επεσήμανε σήμερα ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται στις εκτιμήσεις των παρατηρητών του οργανισμού που βρίσκονται επί τόπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξίδευαν με λεωφορεία ή άμαξες που έσερναν γαϊδούρια, ενώ άλλοι ήταν πεζή. Περισσότεροι από 1,7 εκατ. άνθρωποι είναι πλέον εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού του θύλακα.

Μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο 29 πρόωρα βρέφη

Μια πρώτη ομάδα 29 πρόωρων βρεφών που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας πέρασε σήμερα τα σύνορα της Αιγύπτου από το πέρασμα της Ράφα για να λάβουν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση και το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera.

Τα νεογέννητα απομακρύνθηκαν χθες από το νοσοκομείο, όπου αρκετά άλλα μωρά έχασαν τη ζωή τους εν μέσω κατάρρευσης των ιατρικών υπηρεσιών, εν μέρει εξαιτίας των διακοπών στη ηλεκτροδότηση όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.

Συνολικά 31 πρόωρα βρέφ απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο αυτό, αλλά δεν έχει καταστεί άμεσα δυνατόν να δοθεί εξήγηση για ποιο λόγο μόνο 29 έφτασαν στην Αίγυπτο.