Γεραπετρίτης: Χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση

«Αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής τού υπουργείου Εξωτερικών. «Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο», προσέθεσε.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μια πολιτική αρχών, μια πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Οι αρχές αυτές που διέπουν την μεταπολεμική αρχιτεκτονική του κόσμου σήμερα βάλλονται πολλαπλώς από τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Θα ήθελα από το βήμα αυτό να μεταφέρω ότι, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο πρωθυπουργός, στο πνεύμα ακριβώς της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας».

Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Βασίλειο Κασκαρέλη, «για την υποδοχή και κυρίως για το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του».

Όπως ανέφερε, «ο κ. Κασκαρέλης είναι από τους σοφότερους διπλωμάτες τους οποίους διαθέτει η χώρα. Θα χρειαστούμε τη σοφία του και στο μέλλον και ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω στις συμβουλές του και στις ιδέες του».

Ακόμη, ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την «αδιαμφησβήτητα επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο αυτό που είχε και ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας».

«Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω το υπουργείο Εξωτερικών, ένα υπουργείο θεσμό που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού και δύσκολου έργου, έχω την τύχη και τη χαρά να έχω συνοδοιπόρους τρεις εξέχουσες προσωπικότητες: την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβη της χώρας μας στις ΗΠΑ, με μακρόχρονη θητεία στην ελληνική διπλωματία σε θέσεις εξαιρετικά κρίσιμες, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, που από σήμερα αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε μια πολύ σημαντική πολιτική που αναπτύσσεται από σήμερα, που είναι «στις κρίσιμες θέσεις που απαιτούν συνέχεια, όπως είναι στο υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Εσωτερικών, να υφίστανται υφυπουργοί εκ της υπηρεσίας, μέσα από σπλάχνα του υπουργείου, έτσι ώστε να εκφράζεται η συνέχεια του κράτους και η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής».

Ακόμη υποδέχτηκε τον κ. Κώστα Φραγκογιάννη, «τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο, στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας, έχοντας εργαστεί περισσότερο από 30 χρόνια στο αντικείμενο της διεθνοποιημένης ανάπτυξης του επενδυτικού τομέα». Κατά τη θητεία του, όπως ανέφερε, «έθεσε συγκεκριμένους στόχους αναπτυξιακής και εξωστρεφούς ατζέντας που υλοποίησε στο ακέραιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Τέλος, τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος θα έχει το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διπλωματίας και του απόδημου ελληνισμού. «Ο κ. Κώτσηρας, διδάκτωρ του ευρωπαϊκού δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθητής μου και είναι μεγάλη τιμή για τον όποιο δάσκαλο να βλέπει τα δικά του παιδιά να προοδεύουν και σήμερα συνεργάτης μου», επισήμανε.

Όπως υπενθύμισε, ο κ. Κώτσηρας υπηρέτησε ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «αναλαμβάνει ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τους απανταχού Έλληνες και για την προώθηση των συμφερόντων της ομογένειας, αλλά και για τη δημόσια εικόνα της χώρας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπηρετήσει αυτή τη σοβαρή και δύσκολη αποστολή».

«Αυτονοήτως, το έργο το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να πετύχει αν δε στηριχτεί στο διπλωματικό σώμα και στην υπηρεσία», τόνισε επίσης ο κ. Γεραπετρίτης.

«Το διπλωματικό σώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αποτελούμενος από στελέχη υψηλού κύρους, κατάρτισης και εξειδίκευσης που υπερβαίνουν εαυτόν, στηρίζοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μου, όπως και όλης της πολιτικής ηγεσίας με την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα είναι καθημερινή και άμεση. Προσβλέπω στη συνεργασία αυτή και θα στηριχθώ πάνω σε αυτόν τον πυλώνα», κατέληξε.

Β. Κασκαρέλης: Το ΥΠΕΞ είναι στελεχωμένο σε όλους τους κλάδους με επαγγελματίες υψηλού επιπέδου

«Σε σύντομο διάστημα στο οποίο είχα την ιδιαίτερη τιμή να υπηρετήσω από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης και στο πλαίσιο του μεταβατικού ρόλου μου, κύρια μέριμνα μου υπήρξε η διατήρηση, η ενίσχυση και η δημιουργία θετικών διαύλων επικοινωνίας με ξένους ομολόγους μου, μεταξύ των οποίων κυρίως της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών», τόνισε από την πλευρά του ο πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης, που υπηρέτησε τον τελευταίο μήνα ως υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ανέφερε, την εκπροσώπηση της χώρας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, τη διασφάλιση της συνέχειες της διοίκησης και την προετοιμασία των εκλογών για τους Έλληνες του εξωτερικού.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τα στελέχη όλων των κλάδων του υπουργείου Εξωτερικών, τους οποίους ευχαριστώ θερμά», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στο νέο υπουργό Εξωτερικών είπε: «Κύριε υπουργέ έχετε κληθεί να αναλάβετε τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής σε μία κρίσιμη περίοδο με ένα πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην Ευρώπη, σε μία γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή και σε μια σειρά από κρίσεις εν εξελίξει, οι οποίες ενδέχεται, όπως το 2001, να αλλάξουν ριζικά το διεθνές σκηνικό».

«Είμαι βέβαιος ότι με την κατάρτιση και τις ικανότητες σας, καθώς και την πολύτιμη συνδρομή των στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών θα προάγεται τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», σημείωσε.

Κλείνοντας έκανε ένα σχόλιο για το δεύτερο σπίτι του, όπως χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου πέρασε 39 χρόνια.

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι στελεχωμένο σε όλους τους κλάδους με επαγγελματίες υψηλού επιπέδου οι οποίοι ασχολούνται με τα πολιτικά θέματα, την οικονομική διπλωματία, τη δημόσια διπλωματία, τις προξενικές υπηρεσίες και βέβαια τη διοικητική υποστήριξη», επισήμανε και προσέθεσε:

«Για να φέρουν όμως σε πέρας τα καθήκοντά τους χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία, δηλαδή νέες τεχνολογίες, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερα στελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες και ένα σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό».

Τέλος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του διπλωματικού του γραφείου που, όπως είπε, τον στήριξαν σημαντικά αυτό τον μήνα.