Γερμανία: Έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με τη μυστική επίσκεψη Ζελένσκι

Εσωτερική έρευνα διεξάγει η Αστυνομία του Βερολίνου, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς διέρρευσε χθες Τετάρτη στα ΜΜΕ η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και μάλιστα με λεπτομέρειες του προγράμματός της και αναφορές στα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζονταν. Η επίσκεψη επρόκειτο να κρατηθεί μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν είχε επιβεβαιωθεί από την καγκελαρία.

Η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος ερευνά την υπόθεση «με την υποψία της προδοσίας» εμπιστευτικών πληροφοριών, καθώς χθες πρώτη η «Berliner Zeitung» δημοσίευσε λεπτομέρειες του σχεδιασμού επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στο Βερολίνο στις 13 και τις 14 Μαΐου. Η εφημερίδα επικαλείτο «στέλεχος της αστυνομίας» του Βερολίνου και ανέφερε ακόμη και το ξενοδοχείο στο οποίο επρόκειτο να καταλύσει ο Ζελένσκι. Πολύ γρήγορα οι πληροφορίες αναμεταδόθηκαν από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ για να προκαλέσουν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο t-online, την έντονη δυσαρέσκεια του Κιέβου – ακόμη και σκέψεις για ακύρωση της επίσκεψης. «Αυτή η συμπεριφορά είναι ανεύθυνη και μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση μια πιθανή επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου» δήλωσαν ουκρανικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Σύμφωνα με την αρχική διαρροή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επρόκειτο να συναντηθεί στις 14 Μαΐου με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και κατόπιν να μεταβεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Άαχεν, προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Καρλομάγνου.