Γερμανία: Απέτυχε η κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς να καταλήξει σε συμφωνία για το μεταναστευτικό

Απέτυχε η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να καταλήξει σε συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης μαζικής μετανάστευσης και τον νέο νόμο πολιτογράφησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», η αποτυχία των πολύωρων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του Βερολίνου οφείλεται κυρίως στην αντίδραση των Πρασίνων -εταίρων στον συνασπισμό- έναντι του επονομαζόμενου νόμου βελτίωσης του επαναπατρισμού (turbo deportations).

Το νομοθετικό πακέτο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 28 Οκτωβρίου με στόχο οι απελάσεις να γίνονται με ταχύτερους ρυθμούς και πιο αποτελεσματικά. Σχετικά με την κράτηση των μεταναστών, αυτή θα πρέπει να παραταθεί από δέκα σε 28 ημέρες, ώστε να διευκολυνθούν οι απελάσεις και να αποτραπεί η παράνομη μαζική μετανάστευση.

Πάντως, χθες υπήρξαν συνομιλίες επί ώρες στη σύνοδο κορυφής για το άσυλο στην Καγκελαρία που ολοκληρώθηκαν στις 2 τα ξημερώματα.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου είχε στόχο να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ μπλόκαραν βασικά σημεία. Ήθελαν σε κάθε μετανάστη που ήθελε να απελαθεί να ορίζεται ένα δημόσιος κατήγορος από το κράτος – με έξοδα των Γερμανών φορολογούμενων. Αλλά αυτό θα υπερέβαινε το χρονικό πλαίσιο: οι 28 ημέρες δεν θα ήταν πλέον η εφικτή λύση λόγω των δικαστικών προθεσμιών.

Οι πολύωρες συνομιλίες για μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό κατέληξε σε αδιέξοδο προκαλώντας πονοκέφαλο στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας – τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πρασίνους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τον νέο νόμο περί ιθαγένειας (γρήγορη πολιτογράφηση, διπλό διαβατήριο) συνδέθηκαν επίσης με το σύμφωνο για το άσυλο.

Για τους δήμους, το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης μαζικής μετανάστευσης και τον νέο νόμο πολιτογράφησης ήταν επίσης μία σοβαρή ήττα.

Ο Γκερντ Λάντσμπεργκ, επικεφαλής της Ένωσης Πόλεων και Δήμων, δήλωσε στην «Bild»: «Εάν συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη γραφειοκρατία των απελάσεων, δεν θα έχουμε καμία επιτυχία. Αυτό είναι ένα καταστροφικό μήνυμα για την υποτιθέμενη νέα μεταναστευτική πολιτική. Για τους δήμους, αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται ακόμη ανακούφιση από το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης και της απέλασης».

Η προκαταρκτική αποτυχία των νομοθετικών πακέτων επιβεβαιώθηκε στην γερμανική εφημερίδα από κύκλους τόσο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) όσο και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP.) Ο βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ντιρκ Βίζε πιστεύει στην επίτευξη συμφωνίας αλλά όχι πριν την εκπνοή του 2023. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία και θέλουμε να περάσουμε και τους δύο νόμους τον Ιανουάριο του 2024», τόνισε.