Γερμανία: Κίνδυνος για κρίση τύπου Lehman Brothers στην αγορά ενέργειας

Για κατάρρευση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας αλά Lehman Brothers προειδοποιεί η Γερμανία, καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Δύση. Με τις εταιρείες ενέργειας να συσσωρεύουν ζημιές, καθώς αναγκάζονται να εκπληρώσουν τα συμβόλαιά τους παρά το αυξημένο κόστος, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποιεί για ένα ντόμινο που θα συμπαρασύρει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και τους πελάτες τους –καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις.

«Αν αυτές οι ζημιές γίνουν τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να τις σηκώσουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ μιλώντας στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ανέβασε το επίπεδο ενεργειακού συναγερμού ένα ακόμα σκαλοπάτι. «Έτσι θα έχουμε ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα», είπε, σύμφωνα με το Bloomberg

Για μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει σταδιακά τις προμήθειες, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι Ρώσοι μείωσαν τις ροές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για το χειμώνα.

Πλέον, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική του να ξεμείνει από ενέργεια, σε μία εξέλιξη που θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές.

Με το καθεστώς του ενεργειακού συναγερμού, το Βερολίνο ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ενεργοποιεί εκ νέου ορισμένους λιγνιτικούς σταθμούς. Ο Χάμπεκ κάλεσε την Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Σε αυτό το στάδιο της ενεργειακής επιφυλακής, η κυβέρνηση έχει επίσης την επιλογή να θεσπίσει νόμο που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις του κόστους στους τελικούς πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο Χάμπερκ είπε ότι καθυστερεί τις προσαρμογές των τιμών προς το παρόν, για να δει πώς θα αντιδράσει η αγορά.

«Ο δρόμος τον οποίο έχουμε να διανύσουμε ως χώρα είναι γεμάτος σκαμπανεβάσματα», είπε. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε μια κρίση αερίου».

Οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως αποτυπώνονται στα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, αυξήθηκαν 1,7% στα 129,30 ευρώ. Τα συμβόλαια έχουν ενισχυθεί πάνω από 50% από τότε που η Gazprom μείωσε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Άλλωστε, η κρίση ξεπερνά τα σύνορα της Γερμανία, καθώς 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζονται και 10 έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου.

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του αερίου είναι τώρα πιο πραγματικός από ποτέ», είπε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όλα αυτά είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενότητά μας».