Γεωργακόπουλος (Intrum): Τα στοιχεία από τα ΝPEs δεν δείχνουν πως έρχεται βαθιά κρίση

Αισιόδοξος για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου νέου κύκλου δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director της Intrum Greece.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, σημείωσε σχετικά ότι «στην ελληνική αγορά έχουμε την τεχνογνωσία μετά από την μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από την αναταραχή στο οικονομικό περιβάλλον».

«Δεν αναμένεται βαθιά κρίση»

Κατά τον ίδιο πάντως, «τόσο οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις, όσο κι οι εκτιμήσεις των πολιτών, όπως καταγράφονται στα χαρτοφυλάκια μας, των πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι δεν αναμένεται βαθιά κρίση. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αυξημένες εισπράξεις που έχουμε ως εταιρεία και προέρχονται από ρυθμίσεις και όχι ρευστοποιήσεις».

Αναφορικά με τη στρατηγική διαχείρισης νομικών απαιτήσεων ύψους 55 δισ. ευρώ της Intrum, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε πως «δέσμευσή μας ως όμιλος είναι να προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις στις επιχειρήσεις προκειμένου να ορθοποδήσουν. Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις ζόμπι βλάπτουν την οικονομία και την ανάπτυξη».

«Αξονας η αναδιάρθρωση χρέους»

Σύμφωνα με τον Managing Director της Intrum Greece, άξονας για την παροχή βιώσιμων λύσεων είναι η αναδιάρθρωση χρέους, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα αναγκαία κεφάλαια για τη λειτουργία τους.

«Ταυτόχρονα, βρίσκουμε για τις επιχειρήσεις τα νέα κεφάλαια, την τεχνογνωσία και τις επενδύσεις που χρειάζονται, αξιοποιώντας και τους ευρωπαϊκούς πόρους όπως το ΕΣΠΑ, μέσα από ειδικό help desk που διαθέτουμε», πρόσθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Αντιστοίχως, συμπλήρωσε, «επιδιώκουμε βιώσιμες λύσεις για ολόκληρους κλάδους, όπως με το χαρτοφυλάκιο 75 ξενοδοχείων για το οποίο επιτυχώς βρέθηκε επενδυτής σε μια συναλλαγή που αναμένεται να κλείσει σύντομα».