Γιατί η JP Morgan “ψηφίζει” ΝΔ και τι θα ζητήσει απο τους τραπεζίτες ο Σταϊκούρας

Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 πιθανολογεί για την Ελλάδα η JP Morgan, θέτοντας ;όμως ως προϋπόθεση την επικράτηση την ΝΔ στις εκλογές

Το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αναμένει να πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της τρέχουσας, εποικοδομητικής όπως την αποκάλεσε, πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η προσδοκία μας είναι ότι η το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τις εκλογές και ενδεχομένως θα σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα τονιζει σε report της.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της οικονομίας το επόμενο έτος, η JPM εκτιμά ότι το 2023 η χώρα δεν θα εισέλθει σε ύφεση και θα επιδείξει ρυθμό ανάπτυξης 1%, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 6% κατά μέσο όρο, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1%, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,8%.

**************

Μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτακη, ο υπουργός Οικονομικών θα ασκήσει εκ νέου πιέσεις προς τις τράπεζες για να περάσουν στους πολίτες και το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων. Θα ζητήσει δε να να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο 20th Bank Management Conference: «Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση και στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επάρκεια ενδογενείς και εξωγενείς, παλαιότερες και νέες προκλήσεις, να γυρίσει σελίδα και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιδίωξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.