Δίκη Άλκη Καμπανού: Ισόβια για τους 7 πρότεινε η εισαγγελέας – Πολλά έτη κάθειρξης για τους υπόλοιπους 5

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις, εισηγείται για 7 από τους 12 που καταδικάστηκαν για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Για τους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες η εισαγγελική λειτουργός προτείνει πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Το δικαστήριο μετά τις σύντομες τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης θα διακόψει ενόψει της απόφασης επί των ποινών.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι από το δικαστήριο.

Προηγουμένως το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ελαφρυντικές περιστάσεις, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Αναλυτικά η εισαγγελέας πρότεινε για κάθε καταδικασθέντα

Για τον 1ο ποινή κάθειρξης 15 ετών για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, ποινή κάθειρξης 12 ετών για την πράξη της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ποινή κάθειρξης 12 ετών για την πράξη της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για την πράξη της επίθεσης, φυλάκιση 5 ετών για την κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη και φυλάκιση 2 ετών για παράνομη οπλοχρησία.

Για τον 2ο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, ποινή κάθειρξης 15 ετών για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κάθειρξη 12 ετών για συνέργεια στην πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένων, φυλάκιση 2 ετών παράνομη οπλοφορία και φυλάκιση 2 ετών για οπλοχρησία.

Για τον 3ο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον Άλκη Καμπανό, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ποινή φυλάκισης 5 ετών για επίθεση, ποινή φυλάκισης 2 ετών για κατοχή αντικειμένων, ποινή φυλάκισης 2 ετών για παράνομη οπλοφορία και ποινή φυλάκισης 2 ετών για παράνομη οπλοχρησία.

Για τον 4ο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον Άλκη Καμπανό, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένων, φυλάκιση 2 ετών για παράνομη οπλοφορία και φυλάκιση 2 ετών για οπλοχρησία.

Για τον 5ο την ποινή κάθειρξης 15 ετών για συνέργεια στην ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, ποινή κάθειρξης 12 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ποινή κάθειρξης 12 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών κατοχή αντικειμένων, φυλάκιση 2 ετών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Για τον 6ο ποινή κάθειρξης 15 ετών για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον Άλκη Καμπανό, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ποινή κάθειρξης 12 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 4 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για παράνομη οπλοφορία.

Για τον 7ο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον Άλκη Καμπανό, ποινή κάθειρξης 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένου, φυλάκιση 2 ετών για παράνομη οπλοφορία και φυλάκιση 2 ετών για οπλοχρησία.

Για τον 8ο ποινή κάθειρξης 15 ετών για συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον Άλκη Καμπανό, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ποινή κάθειρξης 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένων.

Για τον 9ο ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, κάθειρξη 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κάθειρξη 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένων, φυλάκιση 2 ετών για παράνομη οπλοφορία και φυλάκιση 2 ετών για οπλοχρησία.

Για τον 10ο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την πράξη ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, 15 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κάθειρξη 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένων, φυλάκιση 2 ετών για παράνομη οπλοφορία και φυλάκιση 2 ετών για οπλοχρησία.

Για τον 11ο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον Άλκη Καμπανό, ποινή κάθειρξης 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κάθειρξη 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένων, φυλάκιση 2 ετών, για παράνομη οπλοφορία και φυλάκιση 2 ετών για οπλοχρησία.

Για τον 12ο ποινή κάθειρξης 15 ετών για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον Άλκη Καμπανό, κάθειρξη 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κάθειρξη 12 ετών για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, φυλάκιση 5 ετών για επίθεση, φυλάκιση 2 ετών για κατοχή αντικειμένου.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι πρότειναν μέσω των συνηγόρων τους να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά όπως αυτό του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς καθώς και της μετεφηβικής ηλικίας (κάτω των 25 ετών).

Η εισαγγελέας της δίκης απέρριψε για τον κάθε ένα από τους κατηγορουμένους τις εισηγήσεις για ελαφρυντικά, επικαλούμενη τη νομολογία και αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε αποφάσεις του Άρειου Πάγου για ελαφρυντικές περιστάσεις που ταυτίζονται με την υπόθεση.

Σχετικά με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας η κ. Κλιάμπα είπε για τους «12»:

«Είχαμε μία ομολογία. Ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν τις πράξεις τους αλλά ομολόγησαν επιλεκτικά και όχι τις πράξεις τους αλλά τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους στην επίθεση. Αν ήθελαν να ομολογήσουν θα έλεγαν ότι έστω άγγιξαν τον Άλκη.

Ομολογίες σε αυτή την αίθουσα δεν ακούστηκαν και αυτό αποδεικνύει γενικά τη στάση ζωής τους, την έλλειψη μεταμέλειας και τον προσχεδιασμό. Ακούσαμε “συγγνώμη” αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν ξένη. H συγγνώμη απαιτεί συναίσθηση και ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που δεν διαφάνηκαν. Ήταν συνειδητή επιλογή να τελέσουν όσα τέλεσαν. Επίσης, όλοι τους συμβουλευτήκαν δικηγόρους και άρα δεν έπραξαν αυτοβούλως».

Για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας

Για την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας (ζητήθηκε από όλους)  και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (ζητήθηκε από τους 11)  η εισαγγελική αρχή γνωμοδότησε λέγοντας πως απέναντί μας «έχουμε 12 νέους σε ηλικία κατηγορούμενους αλλά 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. 12 κατηγορούμενους που εργάζονται, άλλοι συνδράμουν στις οικογένειές τους, άλλοι ζουν μόνοι τους, είναι ανεξάρτητοι και ορίζουν τις ζωές τους.

Δεν διακρίνονται από ανωριμότητα. 12 νέους κατηγορούμενους που μεταξύ άλλων δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο όπως όλα τα άλλα γιατί είχαμε απόφαση, οργάνωση, υποδομή και ήταν συνειδητή επιλογή κατόπιν ώριμης σκέψης.

Η επιλογή ήταν συνειδητή γιατί όλοι είναι οργανωμένοι, ακολουθούσαν την ομάδα σε ταξίδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του covid, γεγονός που συνηγορεί πως το πάθος για την ομάδα και το μίσος για τον εχθρό αναδεικνύει το μη σύννομο του βίου.

Τα εγκλήματά τους δεν αποτελούν εξαίρεση στη σταθερή στάση ζωής τους. Ορισμένοι χρήση ναρκωτικών, ορισμένοι οπλοφορία, ορισμένοι εμπλοκή σε άλλα επεισόδια. Δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά».

Δεν μετανόησαν

Αναφορικά με την ειλικρινή μεταμέλεια η κ. Κλιάμπα τόνισε πως «Έχουμε 12 νέους μεν αλλά καθόλου επιπόλαιους γιατί τα μέτρησαν όλα. Απέκρυψαν σχεδόν τα πάντα και παραδέχθηκαν μόνο όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν και πάλι τα έφεραν στα μέτρα τους. Δεν πόνεσαν και δεν μετανόησαν για όσα έκαναν και δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική συμπεριφορά τους. Εκμεταλλεύτηκαν το λευκό ποινικό μητρώο».

Τέλος για την ελαφρυντική περίσταση της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς (στα καταστήματα κράτησης) η εισαγγελέας επεσήμανε πως «οι κατηγορούμενοι θεωρούν πως η τυπική συμπεριφορά εντός της φυλακής αποτελεί ελαφρυντικό πρόσημο και απόδειξη μεταμέλειας. Αλλά η συμπεριφορά στη φυλακή θεωρώ ότι είναι προσχηματική και όχι αυτόβουλη για να πετύχουν την αναγνώριση ελαφρυντικών και την μείωση ημερών κράτησης»

«Αν είχαν μεταμεληθεί θα είχαν μιλήσει. Θα είχε μιλήσει έστω και ένας και θα είχε πει τι είχε γίνει πραγματικά εκείνο το βράδυ και τι είδε, ποιος άγγιξε έστω τον ΑΛκη. Με την πριν και την μετά στάση τους απέδειξαν πως τα ελαφρυντικά που αιτούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν», εξήγησε η εισαγγελέας και κατέληξε λέγοντας «Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα».