Διμερείς συναντήσεις Μακρόν με Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Διμερείς συναντήσεις αύριο Τρίτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεθαύριο Τετάρτη με τον Έλληνο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η γαλλική προεδρία.

Το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Γάλλου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Η γαλλική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας θα πρέπει να γίνει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ως προς τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, σημειώνοντας ωστόσο ότι έως την ολοκλήρωση της προσχώρησης θα πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο. Ειδικότερα, θα πρέπει να του δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις, όχι μόνο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον.

Τέλος, ως προς το ζήτημα των αμυντικών δαπανών, το Παρίσι αναμένεται να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι ως το 2030 αυτές θα υπερβούν το 2% του γαλλικού ΑΕΠ.