ΔΝΤ: Εκταμίευση 4,7 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

Συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο συνήφθη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τις Αρχές της Αργεντικής για τη χορήγηση στη χώρα 4,7 δισ. δολαρίων, στο πλαίσι οτου προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της, όπως ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη. Η συμφωνία, η οποία έρχεται περίπου έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, υπόκειται στην έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το Μπουένος Άιρες θα αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 4,7 δισ. δολάρια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού, στην οποία διευκρινίζεται: «Η προτεινόμενη εκταμίευση έχει σκοπό να υποστηρίξει τις σθεναρές προσπάθειες των νέων Αρχών να αποκαταστήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα… Και να βοηθήσει την Αργεντινή να καλύψει τις ανάγκες της ως προς την αποπληρωμή υποχρεώσεών της».

Σε αντάλλαγμα η Αργεντινή δεσμεύτηκε να καταγράψει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η αναγγελία έγινε μετά την έβδομη αξιολόγηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής στο ΔΝΤ.

Το Ταμείο ανέφερε ότι συνήφθησαν συμφωνίες με την κυβέρνηση Μιλέι για ενισχυμένο πακέτο πολιτικών με σκοπό την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και να ξαναμπεί το τρέχον πρόγραμμα (πιστώσεων) στις ράγες, δεδομένου ότι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής δεν επιτεύχθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω των σοβαρών πολιτικών πισωγυρισμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες (Κεντροαριστερά).

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή φιλόδοξο πρόγραμμα σταθεροποίησης, προωθεί τη δημοσιονομική εξυγίανση και προχωρά σε ενέργειες για την ανοικοδόμηση του αποθεματικού συναλλάγματος και τη δημιουργία οικονομίας στραμμένης στην αγορά.

Στην ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναφέρει πως ο μηνιαίος πληθωρισμός επιταχύνθηκε το 2023, φθάνοντας το 12,8% τον Νοέμβριο, τα αποθέματα εξαντλήθηκαν, το νόμισμα έγινε ακόμα πιο υπερτιμημένο και το έλλειμμα συναλλάγματος έφτασε σε ιστορικά υψηλά.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο τόνισε ότι δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά πρόσθεσε πως η αποστολή του ΔΝΤ τον διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός είναι ανοιχτός σε νέο πρόγραμμα δανεισμού και περισσότερα κεφάλαια.