«Ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων θα επιτρέψει το Ισραήλ να περνά στη Λωρίδα της Γάζας

«Το Ισραήλ θα επιτρέψει να εισέρχεται ελάχιστη ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, απαραίτητη για να αποφευχθούν η κατάρρευση των υπηρεσιών ανθρωπιστικής φύσης και το ξέσπασμα επιδημιών» ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η ελάχιστη ποσότητα θα καθορίζεται περιοδικά από το πολεμικό (σ.σ.: υπουργικό) συμβούλιο, ανάλογα με την ανθρωπιστική κατάσταση» διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του Νετανιάχου μέσω X.

Η ανακοίνωση έρχεται με φόντο την αυξανόμενη διεθνή πίεση, την ώρα που οι μάχες κλιμακώνονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και καθώς ο ΟΗΕ προειδοποιεί εναντίον της «πλήρους κατάρρευσης της δημόσιας τάξης προσεχώς εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών».

Χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότ φοβάται πως γίνεται πλέον αδύνατη η διανομή ακόμη και περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας, υπογραμμίζοντας τους συνεχείς βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ, την έλλειψη καταφυγίου και των στοιχειωδέστερων αγαθών για την επιβίωση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Γκουτέρες χρησιμοποίησε -για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού το 2017- το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη τη θητεία του γενικού γραμματεά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών» ανέφερε ο Έλι Κόεν μέσω X.

Οι ηγέτες των κρατών του G7, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών συμμάχων για το Ισραήλ, κάλεσαν χθες να υπάρξει πιο επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου έγινε δύο ημέρες μετά την παρότρυνση του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, των ΗΠΑ, να αφεθεί να εισέρχεται μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακο, με την αμερικανική διπλωματία να κάνει λόγο για «πολύ ειλικρινείς» συνομιλίες.