Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ή αγόραζε παράτυπα αυτοκινήτα για τη διακίνηση μεταναστών

Εγκληματική οργάνωση που συνέδραμε σε παράνομες μεταφορές αλλοδαπών εξάρθρωσαν έπειτα από πολύμηνη έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Επιχειρησιακής Τακτικής και Δράσης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί αντίστοιχης αστυνομικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας και της Europol, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και έβρισκαν είτε κλεμμένα οχήματα είτε αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων συμφωνούσαν στην πώλησή τους, χωρίς ωστόσο να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία μεταβίβασης του τίτλου κυριότητας. Στη συνέχεια τα παρέδιδαν σε συνεργούς τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διακίνηση παράτυπων αλλοδαπών.

Επίσης, παραποιούσαν και πλαστογραφούσαν άδειες κυκλοφορίας, προκειμένου να παραπλανούν τις Αρχές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίαζαν ως ιδιοκτήτες αυτοκινήτων «εικονικούς» αλλοδαπούς και δημιουργούσαν αντίστοιχα «εικονικά» έγγραφα.

Τα οχήματα τα παρέδιδαν σε διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας καθώς και στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ενώ για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους στάθμευαν τα αυτοκίνητα σε πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη.

Οπως προέκυψε, τα έτη 2022 και 2023, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν 45 οχήματα σε περιπτώσεις μεταφοράς και απόπειρας μεταφοράς παράνομων μεταναστών.

Σε συντονισμένη επιχείρηση χθες Πέμπτη, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί 28, 34 και 37 ετών και ένας 50χρονος Ελληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, και άμεση συνέργεια σε παράνομη προώθηση αλλοδαπών, ενώ επιπλέον έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη 17 μέλη της οργάνωσης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, άδειες κυκλοφορίας και 2.180 ευρώ.