Επιτελικό κενό παραλύει το Μαξίμου

Η ΧΑΟΤΙΚΗ κατάσταση που επικρατεί στο Μαξίμου μετά την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη παραλύει τη λειτουργία της κυβέρνησης.Το λεγόμενο επιτελικό κράτος κατέρρευσε με πάταγο αφού πλέον απουσιάζει από το Μαξίμου το πρόσωπο εκείνο που θα συντονίσει τους υπουργούς και θα επιβάλει αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα.

ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ κυβερνητικά στελέχη έχουν πλέον αυτονομηθεί γιατί απουσιάζει τόσο ο έλεγχος όσο και η καθοδήγηση από το Μαξίμου.Κανένας από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει τις γνώσεις και τη βαρύτητα για να αναλάβει την καθοδήγηση της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο να υλοποιήσει κρίσιμες πρωτοβουλίες.

Οι συνέπειες της απομάκρυνσης του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι εμφανείς σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Γιατί δεν είναι μόνο οι υπουργοί και οι διοικητές ΔΕΚΟ οι οποίοι ζητούσαν τη συμβολή του για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, είναι και οι σχέσεις που οφείλει να έχει μια κυβέρνηση με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και βεβαίως τους κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν το κομβικό πρόσωπο το οποίο έλυνε τα προβλήματα της κυβέρνησης αλλά και αυτά που είχαν σχέση με μεγάλες επενδύσεις.

Εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων τον επισκέπτονταν για να καταθέσουν τις διαφωνίες τους με ορισμένες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και να ζητήσουν υποστήριξη του κράτους για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν το σημείο αναφοράς και το πρόσωπο το οποίο αναλάμβανε πρωτοβουλίες ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζονταν και τις κρίσεις.

Με τη βαρύτητα που διέθετε είχε καταφέρει να συντονίσει το σύνολο των υπουργών και να παρακολουθεί από κοντά την πορεία του κυβερνητικού έργου.Η αντικατάστασή του από τον Γιάννη Μπρατάκο δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Γιατί μπορεί ο κ. Μπρατάκος να είναι ένα κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής αλλά δεν διαθέτει την εμπειρία για να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα και να επιβληθεί στους υπουργούς.

Η απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίον χρέωσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υπουργός, έχει χαροποιήσει κάποιους υπουργούς οι οποίοι έχουν δική τους πολιτική ατζέντα.

Πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν συμβιβάζονταν με την κεντρική γραμμή του Μαξίμου, προωθώντας δική τους ατζέντα, ειδικά σε ζητήματα που έχουν σχέση με συμβάσεις του δημοσίου.Κατά περίεργο τρόπο είναι αυτοί που πρώτοι άρχισαν να πυροβολούν τον Γρηγόρη Δημητριάδη και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Οι συνέπειες από την απομάκρυνσή του πρόκειται να γίνουν ορατές άμεσα, με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση εμφανίζεται ως σκορποχώρι και κάθε υπουργός έχει θέσει τις δικές του προτεραιότητες.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.