Ερχονται αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2023

Το βήμα για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αναμένεται να κάνουν οι τράπεζες, ανακοινώνοντας ωστόσο μικρές αυξήσεις.

Η κυβέρνηση έχει πάρει ανοιχτά θέση για το θέμα των επιτοκίων καθώς τόσο ο Αλέξης Πατέλης, όσο και Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσαν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων καθώς φοβούνται εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό.

Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει καθως μεγαλοκαταθέτες άρχισαν ήδη να διερευνούν επιλογές στο εξωτερικό για υψηλότερες αποδόσεις. Παράλληλα αρχίζει να εμφανίζεται και ένα κύμα παραπόνων από τους μικροκαταθέτες οι οποίοι παλεύουν με το κύμα ακρίβειας.

****************

Στην τελική ευθεία προκειμένου να «κλειδώσουν» οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2023, εισέρχονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, με κύριο χαρακτηριστικό την ρευστότητα που υπάρχει στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα διατηρήσει το θετικό momentum και θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό μεταβολής της ελληνικής οικονομίας και το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022 θα υπερβεί σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις.

Στο προσχέδιο η εκτίμηση ήταν ότι η ανάπτυξη του 2022, θα κινούνταν στο 5,3%. Τραπεζικοί κύκλοι πάντως τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ για εφέτος πάνω από το 6%.

Την επόμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το πώς θα κινηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά μία σειρά από σημαντικές μεταβλητές, οι οποίες θα μπορέσουν να συνθέσουν την τελική εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας.