Ε.Ε.: Στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ η ανταρσία της Wagner

Η ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Wagner στη Ρωσία αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, μολονότι στην ατζέντα βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις.

Το προηγούμενη τριήμερο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διαβουλευόταν με Ευρωπαίους υπουργούς, καθώς οι μισθοφόροι κινούνταν προς τη Μόσχα με σκοπό να απομακρύνουν τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, προτού τελικά κάνουν αναστροφή.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός ομόλογός τους Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει με 1 εκατομμύριο οβίδες τον ουκρανικό στρατό και της πρωτοβουλίας για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.

Στην ατζέντα βρίσκονταν η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία και η συνάντηση με μεσολάβηση της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στην οποία όμως δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος, η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση στην Τυνησία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης στην Τυνησία ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα της βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποδέχεται ολοένα μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που ελπίζουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα συζητηθούν επίσης οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, εν όψει της συνόδου Ε.Ε.-ΛΑΚ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.