Την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Έχουμε μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, για όσα χρόνια θυμάμαι. Έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απολύτως το κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα και έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα υπάρξει ξανά αυτή η ευκαιρία. Τώρα είναι η η ώρα, μεταρρυθμίσεις σοβαρές και επώδυνες πρέπει να γίνουν σε 12 με 18 μήνες. Γιατί στη δεύτερη διετία το πράγμα αρχίζει και δυσκολεύει, παίζουν πιο πολύ ρόλο οι δημοσκοπήσεις παρά η άσκηση πολιτικής”, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της εταιρείας από τη χώρα ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι “δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάρουμε δέκα εργοστάσια στην πλάτη και να φύγουμε” και πρόσθεσε: “Είναι άλλο αυτό και άλλο το dual listing, (δηλαδή η είσοδος παράλληλα και σε άλλο χρηματιστήριο στο εξωτερικό). Η Πολιτεία και η αγορά πρέπει να είναι ευχαριστημένες όταν επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλουργούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεξηγείται”.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διεθνείς εξελίξεις υπογράμμισε ότι:
– Αν ο στόχος του πληθωρισμού στην ΕΕ αυξανόταν από το 2% στο 3% θα λύνονταν αυτόματα πάρα πολλά προβλήματα. Το 2% είναι θηλειά στο λαιμό.
– Η επιβολή φόρου από τη Βουλγαρία στο φυσικό αέριο που διέρχεται τράνζιτ από το έδαφος της δείχνει την έλλειψη κοινής οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής. Ο τρόπος που κινείται η Βουλγαρία είναι σαφώς παραβατικός.
– Η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός πηγαίνει προς τα πίσω. Σήκωσε τη σημαία της πράσινης μετάβασης αλλά η Γερμανία ανοίγει το ένα ανθρακικό εργοστάσιο μετά το άλλο επειδή το σενάριο ότι θα είχε φθηνό ρωσικό αέριο για 100 χρόνια, δεν “βγήκε”.
– Μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε στροφή στο κέντρο βάρους της οικονομικής πολιτικής από την ιδιωτική οικονομία πίσω στα κράτη.
– Οι αγορές θεωρούν ότι το ρωσοουκρανικό μέτωπο θα “παγώσει” για αρκετό καιρό, τουλάχιστον για τον επόμενο χειμώνα και ότι στο Ισραήλ το πιθανότερο σενάριο είναι προς την κατεύθυνση περιορισμού της κρίσης στα όρια Ισραήλ – Γάζας και λιγότερο στο Λίβανο και τη Σύρια. Γι αυτό αντέχουν τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα.