Ζήτημα Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει πρόοδος

Επανέλαβαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες τη θέση της Ελλάδας, ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η ελληνική θέση είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αίρεση ότι έως το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας. «Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση» σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητεί δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά δικαιώματά του.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που προετοιμάζει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η διεύρυνση της Ε.Ε., θα συζητήσει και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαναβεβαιώσουν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και θα ζητούν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα αρχίσουν μόλις εκπληρωθούν επαρκώς τα κριτήρια, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό.