Η Bayer Ελλάς και ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά διοργάνωσαν meet-up για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον πρωτογενή τομέα παραγωγής

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο Trophy-Τροφή Meet-Up με θέμα: «ΑΙ και Πρωτογενής Τομέας: Λύσεις και εξελίξεις», μία συνδιοργάνωση του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά με τo Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την υποστήριξη της Bayer Ελλάς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2024,  στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση και οι συμμετέχοντες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα του 10 Meet-up ήταν ιδιαίτερα πλούσιο εστιάζοντας στην ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα καινοτόμα εργαλεία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και οι ψηφιακές πλατφόρμες, στον πρωτογενή τομέα.  Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η κ. Χρυσή Κοτονιά, Sustainable Agriculture & Food Value Chain Manager της Bayer Ελλάς, παρουσίασε τις νέες τάσεις και τις σύγχρονες τεχνολογίες ως πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η γεωργία έχει τη δύναμη να λύσει προβλήματα που μας επηρεάζουν όλους και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις και χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των παραγωγών στηρίζοντας όλη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων».

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα: «Πως η καινοτομία οδηγεί τον πρωτογενή τομέα στην επόμενη μέρα», στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Δεμέστιχας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΓΠΑ, ο κ. Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead του Τομέα Crop Science της Bayer για Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Θεοχάρης Μωϋσιάδης, Υπεύθυνος Επιχειρησιακής Ανάπτυξης, Future Intelligence Ltd και ο κ. Γιώργος Τσιαντής, Business Development Manager, Eden Library, μίας νεοφυούς επιχείρησης, που ξεκίνησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και συμμετείχε και στον 1ο κύκλο του Level-up της Bayer Ελλάς. Το πάνελ συντόνισε ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, Entrepreneurship Development Manager του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την Bayer η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τους παραγωγούς στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Η γρήγορη και αποτελεσματική υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τους Έλληνες παραγωγούς είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να απαντήσουν στις αυξανόμενες προκλήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Για την ομάδα της Bayer, η ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις, που δίνουν πρακτικές, εύκολα εφαρμόσιμες και αποδοτικές απαντήσεις στους παραγωγούς μας. Το θέμα της μεταφοράς της γνώσης στον παραγωγό είναι ο παράγοντας επιτυχίας, ιδιαίτερα αν επιτυγχάνεται μέσα από συνεργασίες μεταξύ δημόσιων φορέων, εταιρειών αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη συζητήσεις (fireside chat). Η πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο που η έρευνα και η καινοτομία συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, με ομιλητές τον κ. Σπύρο Φουντά, Καθηγητή ΓΠΑ, την κ. Κατερίνα Παπαδούλη, Επικεφαλής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΓΠΑ και τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας στον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Στο δεύτερο τμήμα, η κ. Γεωργία Ντάτση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΓΠΑ και ο κ. Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Director στον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μίλησαν για τη γεωργία άνθρακα, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Bayer ανά τον κόσμο.

Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων, ακολούθησε το 2ο σκέλος της εκδήλωσης, όπου οι συμμετέχοντες, φοιτητές, ερευνητές, επιχειρηματίες και startuppers, έλαβαν μέρος σε ένα ζωντανό εργαστήριο παραγωγής επιχειρηματικών ιδεών και καινοτομίας. Μετά από ψηφοφορία, επιλέχθηκε η ομάδα με την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα, η οποία θα διαγωνισθεί με τις υπόλοιπες ομάδες, που έχουν ήδη επιλεγεί από προηγούμενα Trophy-Τροφή Meet-ups.

Στην Bayer, πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της συνεργασίας για την επιτάχυνση της καινοτομίας. Για αυτόν τον λόγο, δημιουργούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών, με οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο όραμα – όπως η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά – καθώς και με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μαζί μπορούμε να ανακαλύψουμε, να δοκιμάσουμε και να συνδημιουργήσουμε κορυφαίες πελατοκεντρικές λύσεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και προσφέροντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χώρα και τους πολίτες της, τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον.