Θεσσαλονίκη: Σύλληψη ενός δικηγόρου και ενός διερμηνέα για εμπλοκή στην είσοδο στη χώρα παράτυπων μεταναστών

Στη σύλληψη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενός δικηγόρου και ενός διερμηνέα προχώρησε η Αστυνομία, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων μεταναστών και προσφύγων μέσα σε φορτηγό αυτοκίνητο προερχόμενο από την Τουρκία.

Ο ιρακινής καταγωγής διερμηνέας παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή με την κατηγορία της συνέργειας σε διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος αλλοδαπών, ενώ για την περίπτωση του Έλληνα δικηγόρου διατάχθηκε από την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η εμπλοκή του στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Όλα συνέβησαν χθες Τρίτη, όταν μετά την άφιξη του φορτηγού αυτοκινήτου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποβιβάστηκαν από το εσωτερικό του τέσσερις αλλοδαποί, δύο από τη Συρία και δύο από την Παλαιστίνη. Όπως προέκυψε από την έρευνα των Λιμενικών, οι μετανάστες φαίνεται ότι είχαν ανέβει στο φορτηγό -εν αγνοία του οδηγού του- στα Ύψαλα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο σημείο του εντοπισμού τους, εντός του λιμένα, εμφανίστηκε ο κατηγορούμενος διερμηνέας που φέρεται ότι είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά από άγνωστους για την άφιξη των μεταναστών. Λίγη ώρα αργότερα ενημερώθηκε από τον διερμηνέα ο δικηγόρος και έφτασε στο σημείο. Όπως κατέθεσε προανακριτικά ο ίδιος, ο λόγος της παρουσίας του ήταν για να δρομολογήσει τις διαδικασίες εν όψει της υποβολής ασύλου στη χώρα μας για λογαριασμό των μεταναστών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο διερμηνέας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διερμηνέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ανάλογο αδίκημα στη Θράκη.