Θ. Σκυλακάκης: «Με τα νέα τιμολόγια ρεύματος δεν υπάρχει δυνατότητα να μη λειτουργήσει ο ανταγωνισμός»

«Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος και ο μεγάλος όγκος των τιμολογίων είναι με πολύ καλές τιμές» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο OPEN. Παράλληλα μίλησε για το νομοσχέδιο που έρχεται αύριο Τρίτη στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας: «Όλα τα αυθαίρετα που θα κτίζονται τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκυλακάκης και ο ίδιος επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο σε πάροχο ρεύματος, που όμως διατήρησε ακριβές τιμές, ως εκ τούτου τόνισε: «Είναι υπό αίρεση η επιλογή μου».

«Όλη την περίοδο πριν το πράσινο τιμολόγιο, οι πολίτες δεν ήξεραν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος. Υπάρχουν 130 διαφορετικά τιμολόγια, τα οποία έχουν το καθένα τα δικά του χαρακτηριστικά. Σήμερα έχουμε το πράσινο τιμολόγιο που βλέπουμε με μεγάλη σαφήνεια. Πια δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να μη λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Οι επιχειρήσεις, εάν το περιβάλλον τούς επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, θα το κάνουν. Είναι δική μας δουλειά, της Πολιτείας, να εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό» επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε: «Έχουμε πολύ καλά και σταθερά τιμολόγια (μπλε), με 14,9… Εμείς κάναμε τη μεταρρύθμιση και ξεκαθάρισε το ποιος είναι ο φθηνότερος. Μας έτυχε και μια καλή συγκυρία στις τιμές φυσικού αερίου διεθνώς κι ένας ήπιος χειμώνας λόγω κλιματικής αλλαγής και για αυτό το λόγο έχουμε πάρα πολύ καλές τιμές σε σχέση με πέρυσι στις αρχές του χρόνου».

Ερωτώμενος εάν υπάρξει επιδότηση από το κράτος σε περίπτωση ανόδου των τιμών, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιο κύμα αυξήσεων των τιμών να έρχεται, διότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι πολύ γεμάτες, θα μείνουν γεμάτες σε μεγάλο βαθμό και μετά τον χειμώνα. Δεύτερον, οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο με καινούργια FSRU, και στην παραγωγή και στα terminals έχουν προχωρήσει πολύ, και επίσης και οι Ρώσοι προσπαθούν να πουλήσουν το φυσικό αέριό τους και μέσω LNG και το έχουν διοχετεύσει στη διεθνή αγορά. Έχουμε μια συγκυρία που δεν μας δείχνει ότι θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις. Συν εμείς συνεχίζουμε και βάζουμε ανανεώσιμες, που είναι πολύ φθηνότερες από τον λιγνίτη ή το φυσικό αέριο».

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε και γιατί δεν υπάρχουν χρωματιστά τιμολόγια και στο φυσικό αέριο: «Η αγορά του φυσικού αερίου είναι πολύ λιγότερο δύσκολη και σύνθετη από την αγορά του ηλεκτρισμού. Είναι πιο μεσομακροπρόθεσμη. Ο ηλεκτρισμός διαμορφώνει την τιμή του ανά ώρα. Και αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη διαφάνεια».

«Θα κατεδαφίζονται όλα τα αυθαίρετα»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε και για το νομοσχέδιο που έρχεται αύριο Τρίτη στη Βουλή σχετικά με τα αυθαίρετα: «Έχει μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι τροποποιούμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο αυτών που θα κτίζονται απο τωρα και στο εξής θα κατεδαφίζονται».