Θ. Σκυλακάκης: «Σύντομα» η έναρξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας ενέργειας αποτελεί η πράσινη μετάβαση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα Δευτέρα στο συνέδριο του υπουργείου με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη».

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η χώρα διαθέτει τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, και το καλύτερο δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς ποιότητας ανέμου στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, τα οποία χαρακτήρισε «εθνικό στόχο μεγάλης σημασίας». Όπως είπε, τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν το κλειδί για την παράλληλη ανάπτυξη μεγάλων διακρατικών διασυνδέσεων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει καθώς έχει ήδη παραγγελθεί το καλώδιο, αλλά και η διασύνδεση με την Αίγυπτο η οποία πρέπει να συνεχίζεται με απευθείας διασύνδεση προς τη βόρεια Ευρώπη.

Όπως είπε ο υπουργός, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ανάπτυξη του πράσινου δυναμικού αποτελούν μία πτυχή της ενεργειακής ασφάλειας, η δεύτερη είναι οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που διασφαλίζουν τον εφοδιασμό τη χώρας αλλά και των γειτονικών χωρών με φυσικό αέριο.

Ο κ. Σκυλακάκης ανήγγειλε εξάλλου την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαθέτει πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ από τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, τα οποία θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση των νησιών μας.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρέσβης των ΗΠΑ  Τζορτζ Τσούνης εξήρε την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της Ε.Ε., αλλά και τη συνδρομή της Ελλάδας στον εφοδιασμό χωρών των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, έκανε λόγο ακόμη για αποτυχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να διαβλέψει τους κινδύνους της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πρέσβειρα της Νορβηγίας Λάιλα Μπραντ Γιάκελν ανέφερε ότι, ενώ η Νορβηγία είναι στην πρωτοπορία των ΑΠΕ, ταυτόχρονα αύξησε, ύστερα από αίτημα της Ευρώπης, την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα και η ενεργειακή ασφάλεια έρχεται πρώτη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρέπει να προχωρήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση χωρίς να κλείσουμε την παραγωγή υδρογονανθράκων» ανέφερε, ενώ έθεσε επί τάπητος την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την απασχόληση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.