Ισπανία: Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία – Εξαπλώνεται στη Γαλλία το κύμα καύσωνα

Σε ύψη ρεκόρ έφτασαν οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Ισπανία, καθώς άγγιξαν ακόμα και τους 43 βαθμούς.

Ο καύσωνας αυτός, που έρχεται μετά τον πιο ζεστό Μάιο εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια στην Ισπανία, φέρνει ακραίες θερμοκρασίες, όπως δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (Aemet).

Το φαινόμενο, το οποίο οφείλεται σε μια τοπική ύφεση μεταξύ των Αζόρων και της Μαδέρας και μεταφέρει σταδιακά προς τη δυτική Ευρώπη πολύ ζεστό αέρα από το Μάγρεμπ, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και ενδέχεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Ντελ Κάμπιο, ο οποίος τόνισε: «Αυτή η ακραία ζέστη, αυτή την περίοδο της άνοιξης, δεν είναι φυσιολογική και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με την Aemet, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Ισπανίας, και ενδέχεται να φτάσει έως τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Ανδαλουσία, στα νότια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υδράργυρος σε αυτές τις περιοχές δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 με 25 βαθμούς.

«Ιδιαίτερα πρόωρος» καύσωνας και στη Γαλλία
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Τους τελευταίους δέκα μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Στη Γαλλία καταγράφηκε χθες ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για το 2022, με 37,6 βαθμούς Κελσίου στην Κερς, στα νοτιοανατολικά.

Ο καύσωνας θα επεκταθεί σήμερα στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, προτού εξαπλωθεί σε όλη τη νότια χώρα και στη συνέχεια προς τον Βορρά.

Το Σάββατο η κορύφωση στη Γαλλία
Στη νότια Γαλλία η κορύφωση του φαινομένου θα είναι από την Πέμπτη έως το Σάββατο, οπότε η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ των 35 και 39 βαθμών Κελσίου, κατά τόπους φτάνοντας έως και τους 40, βάσει των προβλέψεων της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί σε όλη τη χώρα «από τότε που διατηρούνται αρχεία», το 1947, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού σε 35 διαμερίσματα στη Γαλλία, δηλαδή σε περίπου το ένα τρίτο της χώρας.

Ανησυχία για πυρκαγιές
Το κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που προκάλεσε ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας, εγείροντας φόβους για προβλήματα στις σοδειές και για ενδεχόμενες πυρκαγιές. Χθες στη νοτιοανατολική Γαλλία μαίνονταν αρκετές εστίες πυρκαγιών.

Στην Πορτογαλία το κύμα καύσωνα που άρχισε την Παρασκευή αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Η χώρα κατέγραψε τον πιο ζεστό Μάιο από το 1931, σχεδόν το σύνολό της υποφέρει από «σοβαρή ξηρασία» και ο κίνδυνος πυρκαγιών αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός.