Καραβίας (Eurobank): Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διανομή μερίσματος – Θα ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη των μετόχων

«Μας στηρίξατε σε κάθε δυσκολία και κάθε υποτροπή της κρίσης. Η πολυσχιδής και διεθνοποιημένη μετοχική βάση αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την τράπεζα, τη δική σας τράπεζα. Είμαστε ευγνώμονες για τη στάση σας και γνωρίζουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη σας». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, απευθυνόμενος στους μετόχους, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, υπενθυμίζοντας την πρόθεση για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

«Εφέτος υλοποιούμε τη δέσμευσή μας, καθώς εισερχόμαστε πλήρως σε αναπτυξιακή τροχιά και έχουμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή μας για διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2008 από τα κέρδη του 2022, με την προυπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών. Η μέχρι σήμερα, ωστόσο, εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022 αυξάνει την πεποίθησή μας για τη διανομή μερίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί για την τριετία 2022 – 2024, ήτοι:

  • Διατηρήσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 10% τον χρόνο
  • Μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 13%, η οποία θα είναι εμπροσθοβαρής το 2022
  • Οργανική δημιουργία κεφαλαίου άνω των 100 μονάδων βάσης ετησίως, μέσω της οποίας θα υποστηριχθεί η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και η διανομή μερισμάτων.

Ευκαιρίες στο εξωτερικό

Στη σημαντική συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων στα αποτελέσματα του Ομίλου αναφέρθηκε ο κ. Καραβίας, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα εξετάζει περαιτέρω επέκταση.

«Οι διεθνείς δραστηριότητες διακρίνουν την Eurobank έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού. Πρόθεσή μας είναι να τις επεκτείνουμε, τόσο οργανικά, όσο και με την εκμετάλλευση ευκαιριών που ενδεχομένως να εμφανιστούν στην αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως στη Βουλγαρία η PostBank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα βάσει ενεργητικού, ενώ η Eurobank Cyprus είναι η πιο εύρωστη και κερδοφόρα τράπεζα της χώρας. Το 2021 η τράπεζα ενίσχυσε τη θέση της στη Σερβία, μέσω της συγχώνευσης με την Direktna Banka, κατέχοντας πλέον μερίδιο 70% στη νέα τράπεζα, ενώ στην Κύπρο απέκτησε μερίδιο συμμετοχής 12,6% στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας. «Συνολικά, η συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων στην καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 148 εκατ. ευρώ, με συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο περίπου 10 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Στοχευμένα μέτρα στήριξης

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τόνισε πως αυτά παραμένουν περιορισμένα, συστήνοντας οι όποιες κινήσεις στήριξης από το κράτος να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, να γίνονται με μέτρο. «Να θυμηθούμε ότι τα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα ήταν αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση, άρα πρέπει να αποφύγουμε πιθανή υποτροπή», σχολίασε, για να καταλήξει: «Καθώς, μάλιστα, συνεχίζεται η προσπάθεια της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία, αν και δυσχερέστερη σε προβληματικό διεθνή περίγυρο, πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί, εφόσον επιδείξουμε την απαραίτητη δημοσιονομική σύνεση».

Γ. Ζανιάς: Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας 

Στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα υγιή δομικά χαρακτηριστικά της αναφέρθηκε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς. Στις προκλήσεις προέταξε:

Την αυξημένη ροπή της ελληνικής οικονομίας προς τις εισαγωγές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο πληρωμών, την έλλειψη αποταμιευτικών πόρων, την αύξηση του κόστους δανεισμού, σε τυχόν προβλήματα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, στο πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και στην προσαρμογή στην μεταπολεμική εποχή.

Ο τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενισχύει την κερδοφορία του, εξυγιαίνει τους ισολογισμούς του και ήδη δύο τράπεζες έχουν καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό NPEs και μέχρι το τέλος του 2022 αυτό θα επιτευχθεί και από τις υπόλοιπες δύο.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στις συνέπειες της γεωπολιτικής αναταραχής, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και τα πρόβλημα του πληθωρισμού. «Το μεγαλύτερο μακροοικονομικό πρόβλημα είναι ο πυρήνας του πληθωρισμού, το ύψος του οποίου στο 6% είναι ανησυχητικό», ανέφερε.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε: «Η δημοσιονομική κατάσταση είναι διατηρήσιμη, αρκεί να αποφευχθούν υπερβολές». Χαρακτήρισε βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αναφέρθηκε στη θετική πορεία του ΑΕΠ, ενώ επεσήμανε την επιδείνωση των μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως της ευρωπαϊκής.

Oλόκληρη η ομιλία του κ. Καραβία 

Αγαπητοί μέτοχοι,

Σας ευχαριστώ πρώτα από όλα για την παρουσία σας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank.

Το έτος 2021, για τα αποτελέσματα του οποίου θα μιλήσω στη συνέχεια αναλυτικά, είναι μια χρονιά-ορόσημο για την Τράπεζα από πολλές απόψεις. Πριν όμως παρουσιάσω τα όσα σημαντικά πέτυχε η Eurobank τον προηγούμενο χρόνο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις εξελίξεις που σημάδεψαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τις νέες προκλήσεις που αναδύονται για τη διεθνή και την ελληνική οικονομία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα.

Πριν ακόμη οι οικονομίες, σε όλο τον κόσμο, καταφέρουν να ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία, μια σειρά δυσμενών παραμέτρων συσσωρεύονται και δημιουργούν κινδύνους. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν υποστεί σοβαρή διαταραχή, ενώ μια διεθνής ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κυρίως ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει φέρει το απότομο τέλος της περιόδου των μηδενικών επιτοκίων, με αλλεπάλληλες αυξήσεις -που αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Αυτές θα έχουν επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ ορισμένες μεγάλες οικονομίες δεν αποκλείεται να περάσουν, έστω για βραχύ χρονικό διάστημα, και σε φάση ύφεσης. Σε αυτό το περιβάλλον, η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει δυσανάλογα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες βασικές αγορές μας, οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Η Ελλάδα κατέγραψε ήδη έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάκαμψης, 8,3% για το 2021, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 4%. Βασικό μοχλό ανάπτυξης τα προσεχή έτη θα αποτελέσουν τα διαθέσιμα για τη χώρα ευρωπαϊκά κονδύλια, με προεξάρχον το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους περίπου 90 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027. Υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία χάρη και στην αύξηση των καταθέσεων στη διάρκεια της πανδημίας κατά €35 δισ. ενώ το κρατικό ταμειακό απόθεμα ασφαλείας ανέρχεται σε σχεδόν €40 δισ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να κατευθυνθούν σε επενδυτικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα, το οποίο με πρωτοπόρο τη Eurobank ολοκληρώνει την εξυγίανσή του, είναι σε θέση και να συμβάλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά και να επιτελέσει το κρίσιμο έργο που του έχει ανατεθεί, δηλαδή της διοχέτευσης των ευρωπαϊκών πόρων στην ορθή κατεύθυνση. Περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση αναμένεται από ξένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται ξανά στην Ελλάδα, χάρη στην σταθερή πρόοδο των δημοσίων οικονομικών, τη διαμόρφωση κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις και την πλήρη άρση των αμφιβολιών για τις κεντρικές επιλογές της χώρας. Με βάση στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, κοντά στα 6 δις δολάρια το 2021.

Δεδομένων όμως των διεθνών προκλήσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας παραμένουν περιορισμένα, επομένως οποιεσδήποτε κινήσεις στήριξης από το κράτος πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, να γίνονται με μέτρο. Να θυμηθούμε ότι τα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα ήταν αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση, άρα πρέπει να αποφύγουμε πιθανή υποτροπή. Καθώς μάλιστα συνεχίζεται η προσπάθεια της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία, αν και δυσχερέστερη σε προβληματικό διεθνή περίγυρο, πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί, εφόσον επιδείξουμε την απαραίτητη δημοσιονομική σύνεση.

Καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προβλέπονται και για τις άλλες χώρες όπου έχουμε ισχυρή παρουσία. Ήδη πέρυσι, τόσο η Κύπρος όσο και η Βουλγαρία ήταν μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη ανάκαμψη, με 5% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ θετικές προοπτικές διαμορφώνονται και για το 2022.

Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι επιδόσεις της Τράπεζας το 2021, μας επιτρέπουν να κινηθούμε αποφασιστικά προς το μέλλον. Η σημαντικότερη, ασφαλώς, εξέλιξη ήταν η ολοκλήρωση έγκαιρα, του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού που είχαμε ανακοινώσει το 2019. Το σχέδιο αρθρωνόταν σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, ενισχύσαμε την κεφαλαιακή βάση μας με τη συγχώνευση με την Grivalia, καθώς και με μια σειρά συναλλαγών για αύξηση των κεφαλαίων χωρίς απομείωση της αξίας των μετόχων. Στη συνέχεια, μειώσαμε εγκαίρως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE), υλοποιώντας πρώτοι ένα σχεδιασμό ο οποίος υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, στα ετήσια αποτελέσματά μας για το 2021, είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα που κατέγραψε μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο αριθμό (6,8%), ενώ μόλις το 2016 είχε καταγραφεί το ανώτατο σημείο στο 45,2%. Αυτό ήταν και προαπαιτούμενο για το τελευταίο σκέλος του σχεδίου μας, δηλαδή για την επίτευξη διατηρήσιμης διψήφιας απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων. Το 2022 υλοποιούμε τη δέσμευσή μας, καθώς εισερχόμαστε πλήρως σε αναπτυξιακή τροχιά. Και έχουμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση μας για διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά το 2008, από τα κέρδη του 2022, με την προϋπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών. Η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022, αυξάνει την πεποίθηση μας για τη διανομή μερίσματος.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2021 κινήθηκαν εντός ή και πέραν της στοχοθεσίας. Τα κέρδη προ-προβλέψεων ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, ενώ τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προσέγγισαν τα 500 εκ. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2,1% (το 2021 σε €1.321εκ.), κυρίως λόγω της πώλησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 18,7% (και ανήλθαν σε €456εκ.), κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου, τις χορηγήσεις δανείων και τη διαχείριση περιουσίας. Ειδικά για την τελευταία, τα υπό διαχείριση κεφάλαια, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 38%, στα 4.4 δις ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες σημείωσαν μικρή μόνο μεταβολή, κατά 0,8% στα €876εκ., με το δείκτη κόστους-εσόδων να παραμένει σταθερά κάτω του 50%, στο 46,0%.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά σχεδόν €6 δισ., παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα για νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους €7,8 δισ. στην Ελλάδα. Ενισχύθηκαν επίσης και οι εργασίες Private Banking, μέσω των τριών κέντρων Ελλάδος, Λουξεμβούργου και Κύπρου, καθώς τα υπόλοιπα ενεργητικού και παθητικού που διαχειριζόμαστε για τους πελάτες μας ενισχύθηκαν κατά 15%.

Ορόσημο για την Τράπεζα αποτέλεσε η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico ύψους €3,2δισ., η οποία οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη NPEs, χωρίς να έχει καμία αρνητική επίπτωση στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, ενισχύσαμε τα κεφάλαιά μας με τις συναλλαγές τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων (Wave) και πώλησης υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (Triangle).

Η κερδοφορία, αλλά και οι παραπάνω συναλλαγές, διαμόρφωσαν τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 16,8%, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1) αυξήθηκε κατά 160 μονάδες βάσης, σε 13,6%.

Ουσιαστική συμβολή στα αποτελέσματα του Ομίλου είχαν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι διεθνείς δραστηριότητες, οι οποίες διακρίνουν τη Eurobank έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού. Πρόθεσή μας είναι να τις επεκτείνουμε, τόσο οργανικά όσο και με την εκμετάλλευση ευκαιριών που ενδεχομένως εμφανιστούν στην αγορά. Στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα βάσει του ενεργητικού, ενώ η Eurobank Cyprus είναι η πιο εύρωστη και κερδοφόρα τράπεζα στη χώρα. Το 2021 ενισχύσαμε τη θέση μας στη Σερβία με τη συγχώνευση της Direktna Bank με την Eurobank Serbia, κατέχοντας πλέον μερίδιο 70% στη νέα τράπεζα. Στην Κύπρο, αποκτήσαμε μερίδιο συμμετοχής 12,6% στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας. Συνολικά, η συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων στην καθαρή κερδοφορία μας ανήλθε σε €148 εκατ., με συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο περίπου €10 δισ.

Στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων παρουσιάσαμε το επιχειρηματικό μας πλάνο για την τριετία 2022-24. Οι βασικοί στόχοι αφορούν διατηρήσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων, τουλάχιστον 10% το χρόνο, μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 13%, η οποία είναι εμπροσθοβαρής το 2022, οργανική δημιουργία κεφαλαίου άνω των 100 μονάδων βάσης ετησίως, μέσω τις οποίας θα υποστηριχθεί η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και διανομή μερισμάτων.

Το μοντέλο λειτουργίας μας εξελίσσεται διαρκώς πάνω σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Πρώτος πυλώνας – η Eurobank ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης». Έχουμε ευθυγραμμίσει το σχεδιασμό μας με τις προτεραιότητες του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και εστιάζουμε στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής καθώς και των επενδύσεων από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Τράπεζα έχει κεντρική συμμετοχή σε όλα σχεδόν τα μείζονα έργα: στο εμβληματικό project του Ελληνικού, στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στους αυτοκινητοδρόμους της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού, στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Αποτελούμε την τράπεζα επιλογής των περισσότερων κορυφαίων διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα και έχουμε οργανώσει μια ειδική μονάδα για τη στήριξη των πελατών, ώστε να εντάξουν επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Περαιτέρω, η Τράπεζα μας είχε ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της ποντοπόρου ναυτιλίας. Με βάση στοιχεία έτους 2021, η Eurobank ανήλθε στην πρώτη θέση, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Ο δεύτερος πυλώνας συνδυάζει την ανάπτυξη και τη συμμετοχικότητα (inclusive growth). Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα σε δανειακά υπόλοιπα λιανικής τραπεζικής, δηλαδή προς μικρές επιχειρήσεις, στα προσωπικά δάνεια, στην έκδοση πιστωτικών καρτών και στη στεγαστική πίστη. Υποστηρίζουμε με εξειδικευμένα στελέχη και προϊόντα τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτικά προγράμματα, κρατικά και ευρωπαϊκά.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικά υπεύθυνων τραπεζικών πρωτοβουλιών, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέσω της Action Finance Initiative (AFI), για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της πρόσβασης επιχειρηματιών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά το μετασχηματισμό της Τράπεζας, το πρόγραμμα EUROBANK2030. Έχουμε υιοθετήσει ένα μοντέλο που ενσωματώνει τα καλύτερα στοιχεία της αναντικατάστατης φυσικής επαφής και τις μοναδικές δυνατότητες και ευκολίες της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μοντέλο phygital ακολουθούν και κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διεθνώς. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού μας, εμβαθύνουμε τη σχέση με τους πελάτες μας, και, παράλληλα, ελέγχουμε το λειτουργικό κόστος. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικούς πόρους στην τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο: Προσθέσαμε στο προσωπικό μας 150 εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της Πληροφορικής, μεταφέρουμε τις εφαρμογές και τα δεδομένα μας στο cloud, αναπτύσσουμε τις υποδομές μας για την ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποίησης των δεδομένων σε διάφορες τραπεζικές εφαρμογές, εμπλουτίζουμε καθημερινά τα ψηφιακά μας κανάλια. Επίσης, ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των συστημάτων μας με τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κεντρικού συστήματος της Temenos, το οποίο ήδη εγκαθιστούμε στις διεθνείς δραστηριότητες. Σημαντικό μέρος των πόρων του μετασχηματισμού μας κατευθύνεται στην απλοποίηση των εσωτερικών μας διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και εσωτερική ψηφιοποίηση, ώστε να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών μας, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων μας.

Το μοντέλο λειτουργίας phygital εκφράζεται απόλυτα στη νέα γενιά καταστημάτων που αρχίσαμε να εγκαινιάζουμε στα τέλη του 2021 και τα οποία είναι εντυπωσιακά στη όψη, φιλικά στον πελάτη και ιδιαίτερα λειτουργικά.

Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού μας, με κεντρική θέση στη στρατηγική μας αποκτά και η διαχείριση μιας νέας μορφής κινδύνου, του κλιματικού κινδύνου. Υλοποιήσαμε ένα έργο που έθεσε τα θεμέλια για την ενσωμάτωση των σχετικών κριτηρίων στις πολιτικές και τα προϊόντα μας, αναπτύσσοντας ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για την αποτελεσματική διαχείριση του, που συνεχίζεται και εντός του 2022. Αποτελεί κεντρική επιχειρηματική μας απόφαση, ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πελάτες της, ανεξάρτητα από το σημερινό τους αποτύπωμα άνθρακα και θα τους στηρίξει, ώστε να εφαρμόσουν το δικό τους σχέδιο πράσινης μετάβασης, παρέχοντας χρηματοδότηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η Eurobank αποτελεί εργοδότη επιλογής τόσο για τους νέους, όσο και για τα καλύτερα έμπειρα στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Επιδιώκουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις ένα εργασιακό περιβάλλον απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Αξιοποιώντας την εμπειρία της πανδημίας, γίναμε πρόσφατα η πρώτη ελληνική τράπεζα που καθιέρωσε το μοντέλο της υβριδικής εργασίας, τόσο από το γραφείο όσο και εξ αποστάσεως, με μεγάλη ανταπόκριση από το προσωπικό μας. Στον τομέα της ισότητας, η Eurobank είναι μία από τις πέντε μόνον ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο Bloomberg Gender Equality Index. Και ενθαρρύνουμε την εκπροσώπηση των δύο φύλων στην εταιρική ιεραρχία μέσω του προγράμματος mentoring Women in Banking (WiB) και της στήριξης της πρωτοβουλίας «the Boardroom», που προετοιμάζει γυναίκες για την ένταξή τους στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.

Έχουμε αίσθηση του ρόλου μας στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Θεωρούμε γι’αυτό αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητάς μας τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το 2021 αναλάβαμε μια μείζονα πρωτοβουλία, που προβάλλεται και στα επόμενα χρόνια, για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα. Το δημογραφικό συνιστά τη μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση που έχει μπροστά της η χώρα και αγγίζει όλες τις πτυχές του μέλλοντός της, ενώ επηρεάζει καθοριστικά και πέραν των κοινωνικών, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει (μεταξύ πολλών άλλων δράσεων) τη χρηματοδότηση μιας αναλυτικής μελέτης και προτάσεων πολιτικής, που ήδη παρουσιάσαμε μαζί με το ΙΟΒΕ, καθώς και την παροχή στήριξης σε νέους γονείς και οικογένειες, εστιάζοντας σε ακριτικές γεωγραφικές περιοχές.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο ουρανός της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη μαζέψει πολλά σύννεφα και καλούμεθα να διαχειριστούμε συνεχώς εναλλασσόμενες προκλήσεις, η Eurobank βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να πρωταγωνιστήσει στον ανοδικό κύκλο στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχουμε παρουσία.

Εμφανίζουμε τα υψηλότερα βασικά έσοδα προ προβλέψεων στον κλάδο, μέσω ενός διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο περιλαμβάνει έσοδα από τις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα, τις διεθνείς δραστηριότητες και ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, υψηλής ποιότητας, χάρη στη συγχώνευση μας με τη Grivalia.

Διαθέτουμε την καλύτερη ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαιακή επάρκεια από τις υψηλότερες, η οποία βελτιώνεται συνεχώς χάρη στα οργανικά μας αποτελέσματα.

Έχουμε προσωπικό με εξαιρετικά προσόντα, με επαγγελματική εμπειρία, το οποίο, χάρη και στα κίνητρα που είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε, ενστερνίζεται τους στόχους και τις επιδιώξεις του Οργανισμού και πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες για την επίτευξή τους. Με την ευκαιρία της σημερινής Γενικής Συνέλευσης, θα ήθελα δημοσίως να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους της τράπεζας για την αφοσίωση και αποτελεσματικότητα τους.

Διαθέτουμε ένα πλαίσιο αξιών και μια εταιρική κουλτούρα που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Συνοψίσαμε τον απώτερο σκοπό της Τράπεζας στη φράση «Η ευημερία χρειάζεται πρωτοπόρους». Η φράση αποτυπώνει το όραμά μας να είμαστε η τράπεζα που δημιουργεί ευημερία για όλους – τους πελάτες, το προσωπικό, τους μετόχους και ολόκληρη την κοινωνία.

Και, τέλος, διαθέτουμε εσάς, τους μετόχους μας, που μας στηρίξατε σε κάθε δυσκολία και κάθε υποτροπή της κρίσης. Η πολυσχιδής και διεθνοποιημένη μετοχική βάση αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την Τράπεζά μας, την Τράπεζά σας. Είμαστε ευγνώμονες για τη στάση σας μέχρι σήμερα και γνωρίζουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη σας. Όλοι οι άνθρωποι της Eurobank δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας για την πρόοδο του οργανισμού και τη δημιουργία αξίας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας απέναντί σας, αυτή τη δέσμευση θα τηρήσουμε.