Κλειδώνει το  «πακέτο»  της ΔΕΘ, τι έδειξαν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και η ψήφος εμπιστοσύνης της  Deutsche Bank στην Alpha Bank

Δημοσιονομική σταθερότητα και νέο «πακέτο» στοχευμένων μέτρων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας και του δύσκολου, όπως όλη η Ευρώπη τον χαρακτηρίζει, χειμώνα αναμένεται να κυριαρχήσουν στη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η ανησυχία, όπως είναι φυσικό, είναι διάχυτη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς βλέπει ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο δεν θα σταματήσουν το «ράλι» που έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση να δοκιμάσει πολλές φορές τις αντοχές της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου, αναζητά τις ισορροπίες εκείνες που από τη μια πλευρά θα αφήνουν περιθώρια ελιγμών στο «μέτωπο» της ακρίβειας για ενίσχυση των εισοδημάτων, κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ενώ από την άλλη δεν θα αποτελέσουν «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολογισμού, βάζοντας και πάλι τη χώρα στο «στόχαστρο» των αγορών.

Αλλωστε όλοι στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι κανένα μέτρο δεν πρόκειται να «τινάξει την οικονομία στον αέρα» και όλα θα γίνουν ή θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

***************

Παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο, η οποία ουσιαστικά οφείλεται στις εξαιρετικά αυξημένες τιμές φυσικού αερίου που ωθούν ανοδικά και τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, η λειτουργική κερδοφορία της , σύμφωνα με τη διοίκηση, επέδειξε ανθεκτικότητα με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €429,3 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022, παρουσιάζοντας μείωση €42,1 εκατ. (-8,9%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 9,8%.

“Tα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του Ομίλου παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες εντός των οποίων δραστηριοποιείται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες με σημαντικές εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια”, αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης

***************

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η Deutsche Bank στην Alpha Bank, μέσα από την έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με το τίτλο «Προετοιμασία για τον χειμώνα».

Οι αναλυτές του οίκου, παρά τις προκλήσεις της συγκυρίας, δίνουν τιμή-στόχο Ευρώ 1,5 για τη μετοχή της Alpha Bank, σύσταση «αγορά» (buy) και upside (περιθώριο ανόδου) 61%, το οποίο είναι μακράν το μεγαλύτερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η Deutsche Bank υπογραμμίζει ότι η αποτίμηση των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει  ιδιαίτερα ελκυστική, σημειώνοντας ότι η άνοδος των επιτοκίων επιταχύνει την αύξηση των  εσόδων των τραπεζών σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί για περισσότερο από μια  δεκαετία, κάτι που δεν έχει ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις των αναλυτών.