Κυρ. Μητσοτάκης: Η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών συνιστά κύρια δύναμη για την εθνική ευημερία

«Για την Κυβέρνηση, η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών συνιστά κύρια δύναμη για την εθνική ευημερία. Αλλά και εργαλείο για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γωνιάς της Ελλάδας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε γραπτό χαιρετισμό του στο Olympia Forum ΙΙΙ, που διοργανώνεται για δεύτερη ημέρα από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Πύργου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Μάλιστα, όπως επεσημαίνει στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός, «διοχετεύουμε, μέσω δράσεων που πολλαπλασιάζονται διαρκώς, σημαντικό μέρος των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ύψους 8,2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ στις περιφέρειες, εμπιστευόμενοι, ταυτόχρονα, την ικανότητά τους να τους εκμεταλλευθούν γόνιμα» και συμπληρώνει: «Σε μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη διεθνή συγκυρία  μάλιστα, όπου η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων και η προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών επιβάλλεται να συμβαδίσουν με την επίτευξη βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, η συμβολή της περιφερειακής ανάπτυξης είναι καίρια».

Αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Olympia Forum ΙΙΙ, είπε ότι «καλωσορίζω την έναρξη του 3ου Φόρουμ Olympia, που μετατρέπεται με τον χρόνο, σε σημείο συνάντησης και σε εργαστήρι προβληματισμού για τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης» και συνέχισε: «Ενώνοντας την εμπειρία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και το μεράκι της εφημερίδας Πατρίς, των δύο διοργανωτών, και φέτος προσδοκώ ότι οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου θα ανανεώσουν τον διάλογο γύρω από την τοπική διάσταση της ανάπτυξης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η αντιπροσωπευτικότητα, αφενός των ομιλητών, που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες, την κεντρική πολιτική σκηνή και την επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζει την πολυφωνία και η πληρότητα, αφετέρου, των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Πρωθυπουργού:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι, Καλωσορίζω την έναρξη του 3ου Φόρουμ Olympia, που μετατρέπεται με τον χρόνο, σε σημείο συνάντησης και σε εργαστήρι προβληματισμού για τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ενώνοντας την εμπειρία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και το μεράκι της εφημερίδας Πατρίς, των δύο διοργανωτών, και φέτος προσδοκώ ότι οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου θα ανανεώσουν τον διάλογο γύρω από την τοπική διάσταση της ανάπτυξης.

Για την Κυβέρνηση, η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών συνιστά κύρια δύναμη για την εθνική ευημερία. Αλλά και εργαλείο για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Διοχετεύουμε συνεπώς, μέσω δράσεων που πολλαπλασιάζονται διαρκώς, σημαντικό μέρος των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ύψους 8.2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ στις περιφέρειες. Εμπιστευόμενοι, ταυτόχρονα, την ικανότητά τους να τους εκμεταλλευθούν γόνιμα. Σε μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη διεθνή συγκυρία  μάλιστα,  όπου η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων και η προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών επιβάλλεται να συμβαδίσουν με την επίτευξη βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, η συμβολή της περιφερειακής ανάπτυξης είναι καίρια.

Η αντιπροσωπευτικότητα, αφενός των ομιλητών, που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες, την κεντρική πολιτική σκηνή και την επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζει την πολυφωνία. Η πληρότητα, αφετέρου, των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις.
Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία στις εργασίες του 3ου Olympia Forum».