Κ. Μητσοτάκης από Βίλνιους: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη με την Τουρκία παρά τις διαφορές μας»

«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  σε δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε ένα διαρκές κλίμα έντασης και πρόσθεσε: «Και οι δύο (σ.σ.: ηγέτες) με μια ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Η δήλωση Μητσοτάκη

«Συναντιόμαστε εδώ στο Βίλνιους καθόσον ακόμα, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα, μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επαναβεβαιώση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της συμμαχίας μας.

Θα έχω, όπως γνωρίζετε, την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο Ερντογάν στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».