Κ. Σκρέκας: Ενίσχυση της συμμαχίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν στο ενεργειακό πεδίο

Με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov και τον υπουργό Οικονομικών Samir Sharifov συναντήθηκε χθες στο Μπακού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι υπουργοί συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν στον τομέα του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του Νοτίου Διαδρόμου κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο μετά το 2027.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού TAP, που καλύπτει το 20% των αναγκών της Ελλάδας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. «Το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί έναν σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο για την προμήθεια φυσικού αερίου, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντικατάσταση μέρους των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και στην ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης» τόνισε κατά τη συνάντηση ο κ. Σκρέκας.

Επιπλέον, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεδομένου ότι η χώρα καθίσταται πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Ενισχύουμε τις συμμαχίες μας στο ενεργειακό πεδίο και εντατικοποιούμε τις επαφές μας για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας. Η δική μας απάντηση απέναντι στη ρωσική εργαλειοποίηση της ενέργειας είναι οι συνεργασίες, η αμοιβαία πρόοδος και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Socar, της μεγαλύτερης κρατικής ενεργειακής εταιρείας της χώρας, Roshan Nalaf, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο εκτελεστικός διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ενέργειας του ΥΠΕΝ Θεόδωρος Τσακίρης και ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ Βασίλης Κονιάκος.