Λέμε το ψωμί – ψωμάκι Πιο ακριβό από ποτέ στην Ευρώπη – Πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα

Αύξηση ρεκόρ σημείωσε η τιμή του ψωμιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -χώρες που είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων- συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η μέση τιμή του ψωμιού στην Ε.Ε. ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η αύξησης της τιμής στην Ελλάδα, καθώς η άνοδός της διαμορφώθηκε στο 22,8%.

Ε.Ε.: Το ψωμί «ψωμάκι» – Ρεκόρ ανατίμησης τον Αύγουστο, πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα-1

 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Ψωμί, λαχανικά, κρέας, οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι τιμές στα μαγειρικά έλαια και λίπη έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα, αλλά σημαντικά βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί έχουν επίσης γίνει πολύ πιο ακριβά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ηλίανθων και λιπασμάτων.

Η τιμή του σιταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ανεστάλησαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.