Λαγκάρντ: Εγγυήσεις ρευστότητας σε τράπεζες, όχι σε ενεργειακές επιχειρήσεις – Τα μέτρα στήριξης να μην υπονομεύουν την πολιτική της ΕΚΤ

Ευθύνη των κυβερνήσεων και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η στήριξη των ενεργειακών επιχειρήσεων της Ε.Ε. όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σε αυτό το πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν μέτρα στήριξης, ώστε να υπάρξει ρευστότητα προς τους παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, ιδίως τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα, όπου παρευρίσκεται στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup.

Η Λαγκάρντ προσέθεσε όμως: «Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες του ευρωπαϊκού συστήματος, βεβαίως θα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι όμως στις εταιρείες ενέργειας».

Η ίδια τόνισε πως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσουν στοχευμένα μέτρα για τη θωράκιση των βασικών ενεργειακών εταιρειών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. «Ιδανικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη – μέλη θα έπρεπε να υιοθετήσουν μία κοινή προσέγγιση. Πιστεύω ότι η Κομισιόν προσπαθεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, που είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη».

Κοινή προσέγγιση

Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ σύστησε στους υπουργούς Οικονομικών να διοχετεύσουν στοχευμένα μέτρα σε πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς όμως να παρέμβουν στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ επίσης αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό μέχρι το 2024.

«Η ΕΚΤ μπορεί και θα δράσει αποφασιστικά, ώστε να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές του σήμερα δεν θα γίνουν μόνιμες και ότι δεν θα επιδεινωθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό», τόνισε η ίδια.

Δεδομένης της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, η Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν «κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις» έναντι των δοκιμασιών που προκύπτουν από τον πόλεμο. «Η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική αλληλοσυμπληρώνονται στη μάχη εναντίον των πιέσεων στις τιμές. Θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να αντικρούουν η μία την άλλη», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Paschal Donohoe, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών, δήλωσε ότι «γνωρίζει και συμφωνεί πως ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί». «Εάν αποτύχουμε σ’ αυτό, θα κάνουμε τους πολίτες μας φτωχότερους». 

«Οι παρεμβάσεις μας θα πρέπει να είναι συντονισμένες με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία πρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων» κατέληξε, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup