Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη εάν αυξηθούν τα περιθώρια και οι μισθοί στις επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει εάν δει να αυξάνονται ταυτόχρονα τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί των επιχειρήσεων, δήλωσε η πρόεδρός της, Christine Lagarde.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα La Provence, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να μάθουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση των κερδών τους προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων τους, «ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση – στα περιθώρια και στους μισθούς», είπε. «Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους».

Τα σχόλια αυτά γίνονται εν όψει της απόφασης που θα πάρει η ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου, όταν θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι policymakers συζητούν εάν θα πρέπει να αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνάντησή τους, τον Σεπτέμβριο.