Λαγκάρντ: Μόνο όταν είμαστε σίγουροι για τον πληθωρισμό θα μειωθούν τα επιτόκια – Η προσοχή στους μισθούς

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τα μειώνει τα επιτόκια όταν πειστεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται στον στόχο του 2%, επανέλαβε η Christine Lagarde σε συνέντευξή της στο France 2 TV.

«Δεν μπορώ να σας δώσω ημερομηνίες για μειώσεις», είπε η Lagarde και πρόσθεσε: «Αλλά μπορώ να πω ότι εάν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, εάν φτάσουμε στο 2% το 2025 όπως υπολογίζουμε και εάν αυτό επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να χαμηλώνουν όταν έχουμε αυτή τη βεβαιότητα».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις αγορές σχετικά με τον χρόνο έναρξης της μείωσης του κόστους δανεισμού μετά την απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Ενώ οι traders εκτιμούν ότι η πρώτη κίνηση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Απρίλιο, οι περισσότεροι policymakers βλέπουν τα μέσα του έτους ως πιο ρεαλιστικό ορόσημο.

Οι αγορές άλλαξαν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων μετά την ομιλία της Lagarde. Πλέον στοιχηματίζουν σε έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, τιμολογώντας χαλάρωση κατά 146 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τον πήχη από τις αρχές της εβδομάδας, όταν διέβλεπαν τάση για πέντε επιτοκιακές μειώσεις.

Είχα προηγηθεί την Πέμπτη, οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας, Boris Vujcic, ο οποίος δήλωσε ότι οι αγορές συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες όσον αφορά τον χρόνο της πρώτης μείωσης. Ο ίδιος επανέλαβε τις παρατηρήσεις που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel, η οποία χαρακτήρισε πρόωρες τις συζητήσεις για το θέμα.

Η προσοχή στους μισθούς

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 3%, ακόμη και μετά την άνοδο τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιθυμούν να δουν στοιχεία για τις αυξήσεις των μισθών μετά το πρώτο τρίμηνο. Μια ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης τους, αλλά το βασικό τους σενάριο παραμένει μια ήπια προσγείωση.

Η Lagarde δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση και ότι τα χειρότερα από τη μάχη κατά του πληθωρισμού έχουν περάσει.

«Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει τα δύσκολα – εκτός αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα άλλο μεγάλο σοκ», δήλωσε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ στάθηκε ιδιαίτερα στους μισθούς. «Οι μισθοί, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης με τρόπο που υπερβαίνει τα στοιχεία του πληθωρισμού που έχουμε», είπε. «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση που θα διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια».

Εκτός από πρόσθετες εκπλήξεις, το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί περαιτέρω. «Αν κερδίσουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα είναι στο 2%, τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται», ξεκαθάρισε η Lagarde.