Λαγκάρντ: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό μπαίνουν πάνω από την ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και εάν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο συνεδρίου σήμερα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «οφείλουμε να επιστρέψουμε μεσοπρόθεσμα τον πληθωρισμό στο 2% και θα κάνουμε ό,τι πρέπει, δηλαδή θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις». Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης στις 27 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να υιοθετεί τη στάση της Fed, της οποίας ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις ακόμη και εάν είναι επίπονες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

«Εάν δεν φέρουμε εις πέρας (τον στόχο μας), τότε θα βλάψει την οικονομία πολύ περισσότερο», δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά. Προσέθεσε μάλιστα ότι ο «πρώτος προορισμός» των επιτοκιακών αυξήσεων θα είναι να φτάσει η Ευρώπη σε ένα ουδέτερο στάδιο, όπου τα επιτόκια ούτε θα ενισχύουν ούτε και θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη.