Μέση Ανατολή: Στη Σαουδική Αραβία ο Άντονι Μπλίνκεν πριν από την άφιξή του στο Ισραήλ

Με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντάται σήμερα Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια περιφερειακή πολεμική ανάφλεξη.

Προηγούμενοι σταθμοί της περιοδείας του -της τέταρτης από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – ήταν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται το βράδυ στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τις ισραηλινές Αρχές που εκτιμάται ότι θα είναι έντονες. Την Τετάρτη θα επισκεφτεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και θα ακολουθήσει η Αίγυπτος.

«Είναι μία στιγμή μεγάλης έντασης στην περιοχή. Είναι μία σύρραξη που άνετα μπορεί να κάνει “μετάσταση” προκαλώντας περισσότερη ανασφάλεια και περισσότερα δεινά» προειδοποίησε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την Ντόχα του Κατάρ και ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στον τέταρτο μήνα.

Αντικείμενο της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης και κυρίως η κατάληξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολάχ -σύμμαχο του Ιράν- σε ανοικτή σύρραξη.

Μπροστά σε έναν απολογισμό που ξεπερνά πλέον τους 22.800 νεκρούς στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι «ιδιαιτέρως σημαντικό ότι, στο μέτρο που θα συνεχισθούν οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις, θα είναι σχεδιασμένες ώστε να προστατεύουν τους αμάχους και να επιτρέπουν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και όχι αντίστροφα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπαθεί επίσης να δει πώς κάθε χώρα θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταπολεμική περίοδο, είτε στην ανοικοδόμηση της Γάζας είτε στη διακυβέρνησή της. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μέχρι τώρα, οι εταίροι μας δείχνουν βούληση για δύσκολες συνομιλίες και για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων» είπε ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πριν από την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία, ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι με τον εμίρη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν.