Μείωσε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας ο οίκος Moody’s

Σε αρνητική από σταθερή μείωσε σήμερα Τρίτη την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ επικαλέστηκε χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τον κίνδυνο από μια μείζονα διόρθωση στον εκτεταμένο τομέα ακινήτων της χώρας.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου αντικατοπτρίζει αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι Αρχές θα πρέπει να παράσχουν οικονομική στήριξη σε υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές εταιρείες, προκαλώντας εκτεταμένους κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας, όπως υπογραμμίζει ο Moody’s σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η αλλαγή της προοπτικής αντανακλά επίσης τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με δομικά και επίμονα χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα ακινήτων» αναφέρει επιπλέον ο οίκος αξιολόγησης.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι είναι απογοητευμένο από την υποβάθμιση, στην οποία προχώρησε ο Moody’s και πρόσθεσε πως η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει μια θετική τάση, ενώ υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για τον τομέα των ακινήτων και για τις τοπικές κυβερνήσεις είναι ελεγχόμενοι.