Με «δύναμη πυρός» 10 δισ. καταθέσεις ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, ο πληθωρισμός συνεχίζει να «καίει» την τσέπη των καταναλωτών και επιταχύνουν τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη

Ένα ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» €10 δισ. καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φέρει η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Οι δύο τράπεζες ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, έπειτα από τη δρομολογούμενη συμφωνία μετόχων, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σύσταση του 5ου τραπεζικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος, ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest και ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ  είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.

Η πλευρά της Thivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, φαίνεται να είναι απόλυτα δικαιωμένη για τη στρατηγική της στο ζήτημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα, στον απόηχο της επικείμενης συμφωνίας μετόχων μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία ανοίγει τον δρόμο για την συγκρότηση μιας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Ο 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών, που υπόσχεται να παράσχει πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις, στις -αποκλεισμένες σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό- ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μία δικαίωση της στρατηγικής του σχήματος των τριών επενδυτών, οι οποίοι, όταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, δέχονταν κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους, εισερχόμενοι σε μία επιχειρηματική ενέργεια υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, οι Κασσάνδρες δεν δικαιώθηκαν, όπως αποδείχθηκε αυτές τις μέρες.

Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα €140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μιας τυχόν κατάρρευσης. Μάλιστα, με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο,

*******

Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, από 2,4% που ήταν τον Μάιο.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις υπάρχουν σε ξενοδοχεία και εστίαση, ένδυση – υπόδηση και στις τιμές των τροφίμων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,1%,. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί κατά 55%.

Μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται στην κατηγορία των διακοπών, καθώς οι μεταφορές με αεροπλάνο έχουν γίνει σχεδόν 20% ακριβότερες, το πακέτο διακοπών έχει ακριβύνει κατά 12,7% και οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 12%.

Μειώσεις εμφάνισαν οι τιμές στις κατηγορίες της στέγασης, των διαρκών αγαθών και των επικοινωνιών.

Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές των ειδών διατροφής έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, δεδομένου ότι τα τρόφιμα κατατάσσονται στα αγαθά πρώτης ανάγκης, με ιδιαίτερα χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης.

*******

Σημαντική επιτάχυνση σημειώνει η αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει η Scope Ratings, με τη συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων να εμφανίζει πλέον υπερτριπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η δημιουργία κόκκινων δανείων αναμένεται να συνεχίσει να εμφανίζει μια μέτρια αύξηση, παρά τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ακόμα περισσότερο το 2025, με τη βοήθεια και των επιτοκιακών μειώσεων.

Αν και το συνολικό ποσοστό των κόκκινων δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει χαμηλό, στο 1,86%, εντούτοις η αύξησή τους εμφανίζει σημαντική επιτάχυνση, με 7,6 δισ. ευρώ νέων NPLs στο τρίμηνο, σχεδόν 3,5 φορές περισσότερα από τα 2,2 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Ιταλία εμφάνισε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση των κόκκινων δανείων ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (+0,08 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς αντιστράφηκε η καθοδική τάση του προηγούμενου τριμήνου.

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης των NPLs και στη Γαλλία, φτάνοντας μάλιστα στο όριο του 2%. Στη Γερμανία, ο δείκτης έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2019, στο 1,32%.

Από τις μικρότερες χώρες, η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση των κόκκινων δανείων (κατά 0,5% στο τρίμηνο), αν και η Scope τονίζει ότι ο δείκτης των NPLs παραμένει χαμηλότερος από τον μέσο όρο για την περίοδο (καθώς αυξήθηκε στο 3,8% από 3,3% που ήταν στα τέλη του 2023).